Des que la bombolla del sector va esclatar l´any 2008, la indústria de l´habitatge ha acumulat un llarg període de caigudes pel que fa a la compra, els preus de la venda i el lloguer, i l´activitat constructiva. Però el context de lenta recuperació econòmica en què ens trobem, va facilitar que, ja l´any passat, aquesta àmbit econòmic vivís un suau renaixement. Un indicatiu proper, n´és que el Recinte Firal del Passeig del 22 de Juliol estrenarà, el cap de setmana vinent, Expo Habitatge, la nova fira immobiliària de la ciutat. A la cita, d´entrada gratuïta, i que compta amb el suport del Gremi de la Construcció del Vallès, l´Ajuntament de Terrassa i Diari de Terrassa, hi assistiran constructores, immobiliàries, promotores, entitats financeres, així com empreses de materials, rehabilitació i decoració. Del ressorgiment del sector també en parlen les dades. Per exemple, les que diuen que al febrer, la compravenda d´habitatges a Catalunya va augmentar un 12,6% enfront del mateix mes de 2015, segons l´Institut Nacional d´Estadística. Aquesta dinàmica positiva, vàlida per a Catalunya, també ho és per a Terrassa.
Punt i apart
A la ciutat, segons expliquen diverses agències immobiliàries, l´any 2015 ja va notar-se un cert creixement dels preus de venda i lloguer. No és que els primers ja no baixin, sinó que a zones com el Centre, Sant Pere, Sant Pere Nord, Les Escoles, Vallparadís o Ca n´Aurell, han pujat entre un deu i un quinze per cent, segons la immobiliària Vidal Gomà. Ens referim a la venda, bàsicament, de pisos de segona mà, que ara troben un nou perfil de comprador. El d´un petit inversor, famílies o particulars, que busquen un immoble a un bon preu per llogar-lo després i treure´n una rendibilitat. Alhora, el mercat del lloguer manté una forta demanda a Terrassa, que va fer que ja l´any passat els preus tornessin a anar lleument cap amunt després de cinc anys de caigudes (entre 2009 i 2013) i un any, el 2014, en què tan sols van mantenir-se, segons la Generalitat. El primer trimestre de 2016 ha confirmat la tendència positiva, ja que el preu mitjà del lloguer egarenc ha arribat als 482 euros al mes. La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca preveu que, en acabar l´any, aquest valor es situarà de promig sobre els 500 euros mensuals (no s´hi arriba des del 2011).
obra nova i rehabilitació
A més, ja sense caigudes dels preus, i amb una demanda d´obra nova incipient a àrees com el Centre, Sant Pere o Can Roca, comencen a mancar promocions de pisos nous. De fet, la ciutat no està aturada del tot en aquest sentit, i lluny de la presència abundant de grues que impregnaven Terrassa durant l´època del boom immobiliari, des de fa un any i mig hi comença a haver algunes noves promocions de pisos i cases unifamiliars. Són, en tot cas, petites, de pocs habitacles, i pensades per a famílies amb fills que volen tenir un habitatge ampli.
El fet que els compradors potencials d´obra nova cerquin pisos que almenys tinguin tres o quatre habitacions fa que molts immobles que ara són en mans dels bancs hagin quedat obsolets, donat que no compleixen les renovades exigències del mercat. A més, són pisos que en molts casos necessiten de per si una rehabilitació. Aquest sector, el de la rehabilitació, també sobresurt avui a Terrassa. En aquest sentit, l´Ajuntament va atorgar l´any 2015 un total de 196 llicències d´obres majors (per les 146 del 2014) i 773 de menors (678).
Tot en una ciutat que arrossega des de fa més d´una dècada un estoc de pisos buits que el Consistori acaba de xifrar en uns 14 mil. Uns tres mil estan en mans de bancs o grans tenidors, als quals el govern municipal obre expedients sancionadors si els tenen tancats durant més de dos anys. I la majoria, sobre deu mil, són de particulars que esperen l´hora bona per vendre´ls o llogar-los. Les dades indiquen que aquest moment s´acosta.
El preu del sòl
Un dels indicatius del sector que més ha patit la profunda crisi immobiliària és el preu del sòl residencial. A Terrassa, aquest valor ha arribat a sofrir una davallada màxima d´entre el vuitanta i el noranta per cent respecte el preu més alt que un dia va tenir, quan aquesta indústria vivia l´època daurada. Són dades de Vidal Gomà. La immobiliària també indica que avui el preu del sòl residencial és molt baix, testimonial. Però donat que a segons quines zones de la ciutat hi comença a haver una certa demanda d´obra nova, pot predir-se un creixement del preu del sòl a mitjà o, fins i tot, a curt termini. Les dades de tot Catalunya també ho indiquen així. I és que el sector reneix. En el període gener-novembre de 2015, per exemple, es van iniciar un 44 per cent més d´habitatges que en el mateixos mesos de 2014, segons la Generalitat.