Entre un 5 i un 7% dels adults pateix algun trastorn de les cordes vocals que requereix atenció mèdica. Per sensibilitzar la població de la necessitat de tenir cura de les cordes vocals ahir es va celebrar el Dia Mundial de la Veu, que organitza la Societat Espanyola d’Otorinolaringologia. El Dia Mundial de la Veu es commemora des de 1999 a iniciativa de la Federació Internacional de Societats d’Otorinolaringologia per fer divulgació sobre les patologies de la veu i les seves conseqüències. “Una veu de mala qualitat pot empitjorar les nostres relacions i fins i tot les nostres tasques professionals. Així, la veu és el nostre principal mitjà de comunicació en el nostre entorn d’oci i laboral”, explica la doctora Isabel García López, presidenta de la Comissió de Veu i Foniatria de la SEORL-CCC.
Els experts aconsellen acudir a l’especialista si les alteracions de la veu duren més de dues setmanes sense estar patint un procés catarral. “Sobretot si es tracta d’una persona d’uns 60 anys, fumadora o bevedora i més homes que dones, perquè pot correspondre a una patologia més severa”, explica el doctor Ignacio Cobeta, coordinador dels actes del Dia Mundial de la Veu a Espanya i cap de servei d’ORL de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid.
Consells per cuidar la veu
Els principals símptomes que ens han de posar en alerta són la ronquera i la necessitat de forçar la veu. La comissió de veu i foniatria de la Societat Espanyola d’Otorinolaringologia ha elaborat un decàleg de recomanacions per tenir unes cordes vocals sanes.
►1. No parlar quan hi hagi soroll. Recomanen no forçar la veu en ambients molt sorollosos. Si competeix amb un soroll ambiental intens, sempre perdrà. Algunes alternatives poden ser: parlar davant l’interlocutor, articular més de l’habitual i parlar clar i lent per evitar repetir. Si mitjançant l’aplicació per a mòbil “Sonòmetre” el soroll ambient supera els 85 dBs, no s’hauria de parlar, sobretot les persones amb problemes de veu.
►2. No fumar. El tabac és un factor irritant per a la laringe. El fum passa entre les cordes vocals i predisposa a tenir lesions benignes com edemes o pòlips i càncer.
►3. No xisclar ni parlar cridant. Perquè estarem forçant les cordes vocals. Hem d’acomodar l’ús de la veu a les nostres possibilitats reals, que podem millorar amb la logopèdia, sobretot professors, monitors, teleoperadors…
►4. No parlar en excés. S’ha de parlar tenint en compte les possibilitats reals de cada laringe. Cal descansar la veu fent 15-20 minuts de silenci dues o tres vegades al dia i limitar l’ús del telèfon. No s’ha de parlar més de 4 hores seguides ni cantar més de 2 hores.
►5. Hidratar-se correctament. S’han de beure uns dos litres d’aigua diaris perquè la mucosa que recobreix les cordes vocals estigui ben hidratada.
►6. Descansar. La fatiga corporal es reflecteix en la veu. Cal dormir més de sis hores i descansar abans d’utilitzar molt la veu.
►7. Respirar. Mai s’ha de parlar amb la resta final d’aire i sentir sensació d’ofec. És un comportament d’esforç.
►8. Evitar ambients secs. La sequedat ambiental altera la protecció de les cordes vocals.
►9. No gargamellejar. Perquè irrita les cordes vocals.
►10. Realitzar controls. Sobretot els professionals, amb l’otorinolaringòleg o amb el foniatre.
Mesurar el soroll amb el mòbil
Un sonòmetre és un aparell que mesura la intensitat del soroll ambient. Darrerament és possible consultar els decibels del soroll de l’entorn on ens trobem per mitjà del micròfon del nostre mòbil. La informació, la faciliten diferents aplicacions per a Android o iOs que han sortit al mercat. Entre les apps més consultades destaquen les de Sound Meter de la firma Smart Tools, Soft Inventions (a la foto), que mesura el soroll amb una corba gràfica i Flyxapp, entre d’altres.