Terrassa

A la neu!

Les vacances de Setmana Santa són una molt bona oportunitat per fer una escapada i gaudir així d’uns dies de descans i desconnexió. Tot i que les opcions són molt diverses, una de les alternatives que té més èxit és sens dubte les activitats relacionades amb la neu. Els aficionats a l’esquí o al snowboard aprofiten els últims dies de la temporada per gaudir de les pistes, tot i que aquest any algunes estacions no estan al cent per cent degut a la climatologia.
I és que ha estat un hivern , és a dir, de poca neu, sobretot al Pirineu oriental. Almenys fins la setmana passada, quan va començar a animar-se i va arribar a nevar per sota la cota dels 800 i fins i tot 600 metres, arribant a tenyir de blanc poblacions com Olot. Les estacions d’esquí arribaven el cap de setmana previ a Setmana Santa amb les millors condicions de neu i temps de tota la temporada, que es podria allargar tota la Setmana Santa gràcies a les abundants precipitacions i la baixada de temperatures d’aquesta segona part del curs 2015-2016.
Les estacions del Pirineu català estan en forma, amb 435 quilòmetres per a la pràctica de l’esquí que es reparteixen entre totes pistes de les estacions catalanes. En total n’hi ha setze repartides per tot el territori (deu d’esquí alpí i sis de nòrdic) que són Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Port Ainé, La Molina, Port del Compte, la Masella,Vallter 2000, Espot, Tavascan, Aransa, Guils Fontanera, Lles, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Vall de Núria i Virós Vallferera. A més, per proximitat s’hi poden afegir les andorranes Grandvalira i Vallnord. A més, des del Club de Viatges Baraka destaquen que gairebé totes elles estan obertes al cent per cent.
El mateix club apunta que les estacions andorranes són les més sol·licitades, seguides per les catalanes Baqueira Beret, la Molina i la Masella. Aquesta última, molt demandada sobretot pels esportistes aficionats al snowboard, ja que, segons Dolors Parra, directora de l’oficina de Baraka Terrassa, “és una de les millors preparades”.
La tendència en allotjaments mostra que les parelles o les famílies amb un nen són els qui més demanden una habitació d’hotel. En canvi, els apartaments s’han sol·licitat a partir de quatre persones o per grups. “Evidentment –remarca Dolors Parra- hi ha molta gent que disposa de casa o apartament de segona residencia, en especial a Baqueira Beret i a Puigcerdà”.
Finalment, Dolors remarca que “tenim la fortuna de disposar d’un entorn de neu impressionant a Catalunya i Andorra, que ens permet gaudir per fer esport, per fer cultura, per provar la varietat gastronòmica i per fer caliu amb la família i amics”. I Terrassa és només a 119 quilòmetres de l’estació més propera, el que significa que el desplaçament no és massa llarg.

L’esquí, gran triomfador
Gràcies al repunt de les precipitacions i el descens de les temperatures d’aquests últims dies, la neu -ja sigui natural o de canó- ha estat suficient a les pistes d’esquí, el que ha permès com a mínim fer front a una temporada que estava sent fluixa. “Al principi la temporada es va presentar molt complicada. Faltava neu perquè, encara que plogués, les temperatures eren massa altes”, explica Sonia Capdevila, responsable del Club d’Esquí Terrassa. “No obstant –afegeix- esperem un bon final i s’ha d’aprofitar”.
Des del Centre Excursionista de Terrassa així ho faran. De fet, s’han programat diverses activitats per aquests dies de Setmana Santa. Entre elles, precisament el Club d’Esquí (que forma part del CET) han preparat un curset per nens cada dia, de 9 a 14 hores a Masella. Els pares poden triar quants dies volen que el seu fill faci la classe, que pot ser només un o tots, fins el dilluns 28 de març. Un dels valors afegits d’aquesta escola és que ensenya a nens molt petits, des dels tres anys, pels quals destina un monitor de manera individualitzada ja que considera que necessiten molta atenció.
D’altra banda, Xavier Bussom i els seus set companys del Centre Excursionista aprofiten aquestes “minivacances” per practicar l’esquí de muntanya, un esport que els apassiona. Durant cinc dies aniran a diversos punts del Pirineu d’Osca i el francès, dormint en refugis i fent una travessia d’uns 60 quilòmetres i 6.000 metres de desnivell. Tot un repte per fer amb esquís de muntanya entre vuit persones que tenen entre 18 i 54 anys.
A més, existeixen altres activitats que es poden dur a terme relacionades amb la neu, com calçar-se unes raquetes, fer senderisme, anar amb moto de neu o fins i tot pujar a un trineu. Des del Club d’Esquí de Terrassa també ofereixen altres modalitats, com l’snowboard, l’esquí alpí de competició, l’esqueleton o el mushing.

Més que un esport
El que busquen les estacions avui en dia és, sobretot , apropar-se a un públic familiar. Als esquiadors els agrada planejar excursions d’un dia en les que l’esquí es converteixi en una experiència de jornada completa, i millor si és en família. En aquest sentit, estacions com Masella o Grandvalira en són un bon exemple, ja que ofereixen pistes per a tots els nivells, amb zones adaptades per nens i espais per als qui no els agrada practicar esport i prefereixen descansar.
Així, la pista andorrana ha fet aquesta temporada una inversió de 16 milions d’euros que s’han destinat principalment, segons el director comercial i de marketing, Alfonso Torreño, “a la millora i optimització de l’experiència dels esquiadors dins i fora de les pistes, i també a l’oci familiar, amb noves propostes d’aventura”. Entre les activitats al voltant de l’esquí, una de les més rellevants ha estat la inauguració de la tirolina més llarga dels Pirineus, amb un traçat de 550 metres de llarg, 40 d’alt i unes velocitats que poden arribar als 80 km/h.
A més Grandvalira, que és l’extensió esquiable més gran del sud d’Europa, també destaca aquest any per organitzar cinc grans proves que han permès i permetran veure a les estrelles de diverses especialitats dels esports de neu. La que tindrà lloc durant aquesta Setmana Santa serà la Total Fight Masters of Freestyle, de snowboard, que enguany es podrà gaudir del 24 al 26 de març.

To Top