Les tecnologies d’última generació (internet, telèfons mòbils, tauletes…) i aquelles que fa anys que formen part de les nostres vides (televisió, ràdio, ordinador…) es convertiran aquest Nadal en l’oci infantil i juvenil per excel·lència.
Amb les noves tecnologies han aparegut noves maneres de comunicar-se, de relacionar-se i, fins i tot, de divertir-se. No vol dir que siguin dolentes. Gens ni mica si s’utilitzen amb mesura i control. Una responsabilitat que recau en els pares perquè, si no és així, nens i joves poden accedir lliurement a programes, publicitat i jocs amb continguts no adequats per a la seva edat o la seva maduresa.
Quan menys és més
A més, si estan davant la pantalla de l’ordinador, la tauleta, el mòbil o la televisió (amb consoles) durant molta estona poden crear dependència, fet que els pot portar a deixar de banda altres aficions, a relacionar-se menys amb la família i els amics i a descuidar els deures que tenen per a aquestes vacances de Nadal.
És cert que aquesta setmana i fins al 10 de gener del 2016 s’ampliarà la permissivitat dels pares. No obstant això, no s’ha d’abaixar la guàrdia i han d’establir controls, pautes i frens, alhora que faciliten les eines perquè l’educació digital sigui la més convenient.
Què cal fer?
Els professionals insisteixen en la importància de bloquejar el contingut no apte per a menors, de tenir el control sobre els diferents comptes del nen, d’establir avisos de seguretat i privacitat i de limitar les descàrregues de jocs, música, vídeos i aplicacions gratuïtes, així com de supervisar el temps que estan connectats a la xarxa i de consolidar un diàleg permanent sobre l’educació digital.
També aconsellen dosificar l’edat en què tenen el seu primer mòbil, situada als 13 anys, perquè abans es considera que no tenen prou criteri per utilitzar-lo adequadament. Si cal, poden fer servir algun mòbil familiar de manera esporàdica. És important que valorin els diners que costen i què suposa econòmicament per als pares voler tenir els últims models i jocs que hagin sortit al mercat.
Jugar plegats, més que una diversió
Un dels reclams constants dels fills cap als pares és que no juguem amb ells. La seva activitat constant reclama dels adults una presència continuada per a l’oci i l’entreteniment. Però no sempre és possible. Les vacances són doncs el moment perfecte per jugar plegats i compartir una estona de lleure amb ells amb l’ús de tecnologies digitals. Una magnífica manera de comprovar el seu grau de maduresa. Tanmateix recordeu que, com a adults, n’heu de fer un bon ús perquè sovint nens i joves imiten els adults. En aquest sentit, planifiqueu l’horari d’ús de qualsevol aparell tecnològic i limiteu-ne el temps. Tant de pares com de fills.