Terrassa

Com viuen les festes a diversos països

El Nadal es viu diferent en funció del punt del mapa on ens trobem. Si tinguéssim la capacitat de pujar al damunt d’un núvol blanc i saltar de país en país, de continent en continent, a tota velocitat veuríem des de dalt com, a moltes ciutats de la Vella Europa, els mercats tradicionals prenen el protagonisme. També observaríem com es viuen les festes en indrets amb una vessant tan espiritual per als creients com Betlem, Roma o Jerusalem.
L’espectacular brillantor de l’arbre del Rockefeller Center ens il·luminaria quan passéssim per sobre de Nova York, mentre que a Austràlia ens sorprendríem de com el Pare Noel podria ben bé estar prenent el sol a l’estiu d’Oceania.

Més escapades
Baixant del núvol, i tocant altra vegada de peus a terra, ja sabem que és impossible anar a tots aquests indrets alhora i en pocs dies. Però també és veritat que per Nadal hi haurà catalans que escolliran algun d’aquests destins, o potser d’altres, per viure una celebració distinta de les festes.
La certa recuperació econòmica sembla que hi ajuda. Fa un any, el nombre d’espanyols que van viatjar durant aquestes dates era d’un 43%. Ara, hi ha fins a un 50% de possibles turistes, és a dir, de ciutadans que es plantegen canviar d’aires per Nadal, segons una recent enquesta que ha fet el web TripAdvisor entre els seus usuaris.
El mateix estudi assenyala que el 47% dels entrevistats mantindrà el mateix pressupost que tenien l’any passat, però un 20% ha previst gastar més diners. Dels que faran turisme, un 57% es quedarà a Espanya, pel 37% que ha previst passar uns dies en una destinació estrangera. En un 6% dels casos, qui se’n vagi escollirà ambdues possibilitats. I és que treure el cap al món sempre val la pena.

Els mercats nadalencs de Centreeuropa. De Nuremberg (Alemanya) a Viena (Àustria)
La màgia i la il·lusió són allò que es respira en una de les manifestacions més pròpies del Nadal d’Europa endins. Son els tradicionals mercats nadalencs. A Alemanya, per exemple, en trobem a tot el país, des de la costa fins als Alps. Un dels més famosos és el Christkindlesmark de Nuremberg, a l’estat de Baviera. També és ben conegut el Striezelmarkt de Dresde, la capital de l’estat federal de Saxònia. A la veïna Àustria, el costum de celebrar aquests mercats també està molt arrelat. A la mateixa capital, Viena, en trobem un que cada any es munta a la plaça de l’Ajuntament. Recordem que Viena és la ciutat on se celebra el famós concert d’Any Nou.

El nen viatger de l’Equador. Una concorreguda desfilada
En aquest país d’Amèrica del Sud, un dels espectacles més propis del Nadal és “el pase del niño viajero”. Aquesta tradició es desenvolupa cada 24 de desembre a la localitat de Cuenca, que té 400 mil habitants i es troba a 2.500 metres sobre el nivell del mar. A la desfilada, que congrega milers de persones cada any, hi participen nens i joves que llueixen els vestits tradicionals de la zona. Aquest és un vistós espectacle en què també hi ha carrosses, bandes de música i fins i tot animals. Tothom acompanya l’anomenada estàtua del “niño viajero”, que rep aquest nom perquè un religiós la va portar amb ell quan va peregrinar a Terra Santa.

Quan Nova York enlluerna. El Rockefeller Center
A la ciutat dels gratacels, aquell mític punt de la Costa Est nord-americana que molts consideren la capital del món, els llums de Nadal il·luminen tota la metròpoli. Però si hi ha un lloc   de Nova York emblemàtic per Festes aquest és el Rockefeller Center, on un enorme arbre guarnit per a l’ocasió i coronat per un estel presideix la coneguda pista de patinatge sobre gel. També convé recordar que un dels moments culminants de les Festes a Nova York és el Cap d’Any, que congrega milers de persones a Times Square entre una pluja de confeti.

Llums de disseny a Madrid. Creativitat a la capital castissa
Des de fa uns anys, la il·luminació nadalenca dels carrers de Madrid porta la firma de modistes, arquitectes i dissenyadors, com Vitorio & Lucchino, Ben Busche o Purificación García. Un gran arbre de llums s’alça en una Puerta del Sol que per aquestes dates sol estar plena a vessar, mentre a la Plaza Mayor fan el clàssic mercat nadalenc.

A Betlem me’n vull anar. El bressol del nadal
Si complim el desig que expressa la coneguda nadala ens plantarem a la localitat de Betlem, a Terra Santa. A aquesta localitat palestina visitarem la gruta del Naixement, on una estrella de plata marca el lloc exacte en el qual la tradició catòlica diu que Jesús va venir al món. Allà també pot contemplar-se el pessebre que, suposadament, va servir al nounat com a llitet. Amb una mirada enlaire en tindrem prou per admirar la basílica de la Nativitat. Davant d’aquesta església s’estén la plaça del Pessebre que, a la vegada, es troba envoltada per l’església de Santa Catalina, la mesquita d’Omar i el Centre per a la Pau. La plaça del Pessebre és el cor de la ciutat i aquí la nit de Nadal es viu d’una manera molt intensa i especial.

Un Nadal en biquini a Austràlia. Quan el Pare Noel arriba en taula de surf
Si us arribeu gairebé als antípodes de Catalunya veurem com les famílies australianes es reuneixen durant aquestes dates per menjar o sopar a les platges. No és d’estranyar si tenim en compte que, a aquelles terres, ara és estiu. Malgrat la calor, la decoració nadalenca es fa present als carrers de Sidney, la ciutat més coneguda del país.

To Top