Terrassa

Objectiu: millorar i mantenir la salut física i mental

El so, el ritme, la melodia i l´harmonia de la música ajuden a millorar i mantenir la salut perquè produeixen canvis a les persones: disminueix l´angoixa, facilita la comunicació, promou l´expressió individual i afavoreix la integració social. És evident que desperta sensacions i aconsegueix aixecar l´ànim quan estem alacaiguts.

L´audició d´estímuls musicals, siguin agradables o no, incideix en alguns dels sistemes de neurotransmissió cerebral i, per això, els professionals que la utilitzen com a teràpia tenen molts àmbits d´actuació.

A l´àrea infantil s´empra per modificar actituds en nens hiperactius, depressius o que tenen trastorns del llenguatge, per exemple. També s´utilitza en els infants autistes i els que tenen una disminució física perquè els ajuda a superar l´aïllament personal i la seva relació amb l´entorn. En un altre àmbit d´actuació serveix per alleugerir les sessions de rehabilitació, perquè relaxa i disminueix l´estrès, i també a les intervencions quirúrgiques. En la gent gran, la música és la gran aliada per millorar els aprenentatges, l´autoestima, les habilitats de comunicació, la mobilitat de les articulacions, la relaxació, per augmentar la concentració i per disminuir l´ansietat. La musicoteràpia acompanya l´atenció pal·liativa del malalt, alleugera el procés d´afrontar la mort i millora el dolor crònic en fibromiàlges i esclerosis múltiples.
Fins i tot hi ha estudis que han donat a conèixer que un fetus de 16 setmanes és capaç de sentir-hi de forma eficaç i respondre a la música. Ho fan obrint al boca i traient la llengua, amb moviments de vocalització previs a l´adquisició de llenguatge.

L´Institut Marquès de Barcelona, especialitzat en reproducció assistida, ha desenvolupat un mètode innovador que inclou la incorporació de música a totes les incubadores d´embrions. Es tracta de reproduir al laboratori les condicions naturals que tindrien els embrions a l´úter i que ajudarien a millorar les taxes de fecundació.

To Top