Teresa Marçal
psicoterapeuta del mètode tomatís
Sentir-hi i escoltar són dos conceptes diferents?
Sí, sentir és la sensació i escoltar és la percepció. El doctor Tomatís va constatar que l’oïda, que és el primer dels sentits que es formen a l’úter, és la dinamo del cervell en un 90% i, en base a això, desenvolupa la teràpia de l’escolta.
A qui va adreçada aquesta teràpia?
A tothom. A nens que els costa escoltar, que els dones ordres i no les segueixen, que tenen dèficit d’atenció, dificultats motores, absència del llenguatge, problemes lectoescriptors, amb dislèxia… També adolescents amb temes de comportament i actitud, perquè aquest mètode harmonitza la persona i troba l’equilibri.
En què consisteix?
A fer una reestructuració neurofuncional, però cal ser sistemàtics i no trencar l’estimulació auditiva. És una inversió en temps i per a les famílies, també de diners.
Com funciona?
En una primera visita fem el test d’escolta per avaluar en quin percentatge l’aprofita la persona. Després la història clínica i, en funció d’això, dissenyem un pla de treball. Les sessions són d’una hora: mitja hora per escoltar Mozart i l’altra per escoltar cant gregorià. Els temes del compositor austríac tenen un tempo que és el batec d’un nen actiu i el gregorià s’assembla al batec d’un nen pausat. Amb l’aparell Tomatís podem manipular la música amb les freqüències auditives que volem que vagin relacionades a una part del cos, en funció del test que hàgim elaborat. S’estimula l’oïda per aconseguir la resposta del cervell
Quant dura un tractament?
Depèn de la persona, però per aconseguir una automatització del cervell calen un mínim de tres hores a la setmana. Podem treballar un mes i estar aturats el següent. Depèn del pacient. Fem fisioteràpia de l’oïda mitjana i això fa que desencallis a nivell neurològic fins que es produeix un abans i un després en la persona. La música té efecte directe sobre les emocions.
Els resultats són visibles?
Sí, els nens tenen millor rendiment escolar, milloren l’actitud, canvien el caràcter…
Vostè l’imparteix fa set anys a Terrassa. Quantes persones se n’han beneficiat?
Portem des del 2008 i en aquest temps diria que centenars, que han vingut pel boca-orella.