Gemma Garrido
Unitat d’Hospitalització Parcial de l’àmbit de salut mental del CST
Què té la música de particular per beneficiar els malalts?
És una entitat neurocognitiva amb un efecte neuroprotector. Té un efecte modulador en zones cerebrals que repercuteixen en les emocions. Això fa que sigui una eina molt útil per treballar amb malalts de patologia neurològica i psiquiàtrica. Nosaltres tenim pacients afectats d’esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major…
I, en base a això, vostè fa un projecte per tirar endavant al CST…
Sí, faig una revisió de la bibliografia que hi ha i presento un projecte, que agrada i accepten.
En què consisteix?
A crear una coral, que és una formació musical amb molta tradició a Catalunya, formada per malalts mentals i per gent de la comunitat. El 2012 fem una prova pilot i el 2013 es consolida la coral Renaixença. La directora és la Laia Camps, que té formació en pedagogia musical, i comptem amb la col·laboració de Joan Martínez Co-làs, que és director i compositor de la Barcelona Clàssic Concert, que col·labora amb nosaltres.
Han actuat al Palau de la Música, al Palau Sant Jordi…
Sí, allà on ens diguin. Som 25 integrants, dels quals tretze tenen patologia mental i dotze membres de la comunitat, sense malaltia psiquiàtrica. L’edat mitjana és de 44 anys, amb un ventall que va dels 24 als 57. Assagem un cop a la setmana i és l’espai idoni per treballar la integració. Cantem de tot. Temes de música clàssica, gòspel, cançons populars, jazz, havaneres… Les relacions personals fomenten l’empatia, la motivació i la pertinença a un grup, que els pacients agraeixen molt. De fet, les millores són evidents.
Quins són els resultats?
Hi ha canvis a l’escala de qualitat i autoestima. Per als pacients amb esquizofrènia és una experiència de rehabilitació cognitiva. Treballem estratègies per millorar la memòria, l’atenció i la capacitat d’execució de qualsevol acte. També a nivell psicomotriu perquè ells regulin un to adequat a l’acció.
Lluiten contra l’aïllament?
Sí perquè molts d’ells tenen una simptomatologia negativa, que es tradueix en apatia, falta de motivació per fer coses, dificultat per gaudir… Per a ells, la coral és un espai de normalització.
Quan serà la propera actuació?
L’11 de desembre, actuarem a les nou del vespre a l’Auditori de Terrassa. És un espectacle en bene-fici del projecte “Música i benestar”.