Dilluns, 5 d´octubre. Són quarts de set del matí. El dia es pot dir que encara no ha començat. És mig fosc i hi ha poqueta gent pels carrers. A l´avinguda de Barcelona, just tocant la rotonda de la plaça del Monument a la Dona Treballadora, s´està a punt de produir l´habitual canvi de guàrdia al Parc de Bombers de Terrassa, vinculat a la Generalitat de Catalunya. A les set en punt, un contingent acaba la feina per avui i un altre entra en servei per un nou període ininterromput de vint-i-quatre hores. Des de les set del matí de dilluns fins a les set del matí de dimarts. Els que pleguen tindran ara 72 hores lliures.
La guàrdia s´inicia amb unes cordials salutacions entre tots els integrants de l´equip que conviuran junts tot un dia sencer. Sempre sota l´atenta mirada del cap del parc, Jordi Moreno, encarregat de gestionar el personal i tot el que té a veure amb el funcionament de la unitat. El primer que fan és una acurada revisió dels vehicles i de tot el material de feina.
Cap a les 9, i abans d´esmorzar, és l´hora d´omplir i actualitzar els fulls que reflecteixen el combustible emprat i de posar-ne a aquells vehicles que en necessitin. Una hora més tard comencen una sèrie de tasques fixes, en funció del dia de la setmana. Avui toca netejar tots els camions i la cotxera, ubicada a la planta baixa, al costat de la sala on es reben els avisos. A continuació es fa el rentat a fons d´un dels vehicles. “Uns altres dies netegem el gimnàs o les oficines. El que fem al matí són tasques de manteniment”, ens diu Moreno.
Amb companyonia
Tot i això, en aquestes primeres hores del matí, els bombers de guàrdia porten a terme també pràctiques d´actuacions en sinistres, com ara un eventual trasllat de ferits o una suposada excarceració d´una persona que s´ha quedat atrapada dintre del seu cotxe a causa d´un accident de trànsit. L´harmonia entre el grup és molt bona. Són conscients que la seva és una feina transcendental per a a la bona marxa de la ciutat i alhora combinen aquesta alta responsabilitat amb simpatia i companyonia.
Tot el personal de guàrdia en aquest dilluns és masculí, com la resta dels efectius del destacament de Terrassa. “Sí, tots som homes”, confirma Jordi Moreno. “La dona té accés, per descomptat, a tots els parcs de bombers de la Generalitat. El que passa és que el nostre no està preparat per rebre bomberes perquè les instal·lacions dels dormitoris i les dutxes no estan preparades de manera adequada. El parc és de 1986 i està pensat per a aquella època.” Els dormitoris, les dutxes i una sala de televisió es troben al pis de dalt.
Per al responsable de la seu terrassenca dels bombers, “el parc té trenta anys i no ha canviat des de llavors. Es parla d´una possible reforma o d´una ampliació, però no hi ha res confirmat ara per ara. El que necessitem és una ampliació més que no pas una reforma per, entre altres qüestions, tenir la possibilitat de rebre bombers femenins”.
Aquesta ampliació, segons Moreno, hauria de traduir-se també en un augment dels recursos humans. “Som en total 42 bombers a Terrassa, però estem sota mínims. Hauríem de ser-ne més a la plantilla. Ben bé 45. En falten tres.”
Mentrestant, arriben les primeres emergències. Les cinc primeres són una actuació de suport al Parc de Bombers de Sabadell en un salvament, un servei en un habitatge de Terrassa per una possible fuita de gas, un incendi urbà en un contenidor a la nostra ciutat, una alarma per incendi en una indústria de Rubí i una assistència tècnica a una xarxa d´una obra de Terrassa en què hi havia el perill que caigués al carrer. El personal va entrant i sortint i viatjant amb els vehicles que fa poca estona han netejat.
Per tot Catalunya
Aquests vehicles són quatre autobombes, un autoescala de 32 metres, un furgó amb diversos equipaments i un vehicle 4×4 lleuger per a transport de personal. Els municipis de l´àrea d´actuació són els de la comarca de Terrassa, però els bombers locals treballen en xarxa; és a dir, també fan sortides arreu de Catalunya, depenent de les necessitats de cada moment determinat.
Arriba l´hora de dinar, que se´l fan ells mateixos a la moderna cuina del pis. A partir de les quatre de la tarda es reprenen les activitats pràctiques, fins a les sis, aproximadament, quan toca gimnàs, neteja de material i, en algunes ocasions, reconeixement del territori en previsió de futures intervencions. Els bombers de Terrassa es dediquen a més a oferir xerrades de prevenció i reben dues visites escolars cada setmana.
A quarts de nou del vespre, moment per començar a preparar el sopar i, després, descans a partir de les deu de la nit. Però la guàrdia continua fins a les set del matí. Cinc serveis més se sumen a la jornada: un incendi en un habitatge, un salvament a una persona i un accident de trànsit a Terrassa, un incendi forestal a Matadepera i un foc a l´oficina del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma, a Bellaterra. En total, deu emergències resoltes, per sobre de la mitjana diària d´actuacions del Parc de Bombers de Terrassa, que se situa en set.
A les set del matí del dimarts 6 d´octubre, quan el dia es pot dir que encara no ha començat i amb la satisfacció del deure complert, es produeix el relleu de la guàrdia. I tot es reinicia…
Una mitjana de set sortides diàries
L´Estatut de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre muntanya, espais naturals protegits i serveis forestals, i també protecció civil. Així, el Cos de Bombers de la Generalitat, integrat per més de 5.000 efectius, desenvolupa les funcions de prevenció i extinció d´incendis i de salvaments atribuïdes al Govern de Catalunya i coordina els seus serveis a tot el territori excepte a la ciutat de Barcelona, on hi ha un cos de bombers propi.
Els bombers intervenen en tot tipus d´emergències: incendis en habitatges, a les indústries, de vegetació, ensorraments i rescats a àmbits molt diversos com són muntanya, aigua, habitatges, infraestructures ferroviàries o rescat de persones atrapades en accidents de trànsit o inundacions, entre altres. Alhora també treballen en la prevenció operativa, tant per minimitzar el risc d´accident com per estar més preparats en cas que es produeixi.
La mitjana de serveis que presta el Parc de Bombers de Terrassa és de set diàries. Des que va començar aquest any 2015, el total de sortides fins a setembre ha estat de 1.148 (959 l´any 2014, en el mateix període).
El nombre major de serveis correspon als incendis urbans (386), seguit dels salvaments (291) i de les assistències tècniques (215).
Les tres dates que han fet història
►1879: es funda el Cos de Bombers. Coincidint amb la posada en marxa del Cos de Bombers, Terrassa acabava de rebre el títol de ciutat. D´entrada, els bombers es van situar en dues casernes: una, a l´Hospital del Raval de Montserrat i l´altra, al carrer de Sant Josep.
►1952: nou parc al carrer de Gaudí. Finalitzada la Guerra Civil, els bombers van disposar de nou material, la qual cosa va contribuir a l´increment de la necessitat de dotar-se d´unes millors instal·lacions. El nou parc es va inaugurar durant la Festa Major de 1952 al carrer de Gaudí.
►1986: s´inaugura la seu actual. Passats els anys, les instal·lacions del carrer de Gaudí es van quedar petites per als nous vehicles adquirits i pel fet que estava situat en una zona de carrers molt estrets. A finals de 1986 es va inaugurar el que és l´actual parc, a l´avinguda de Barcelona.