Terrassa

Com afecta la diabetis a la salut dental

Si vostè té diabetis, asseguri’s de cuidar la seva salut oral. El traston bàsic amb diabetis recau en “el transport de glucosa des de la sang a les cèl·lules. Pot ser causat per una deficiència absoluta d’insulina com en la diabetis tipus 1 o per una reducció en la sensibilitat als receptors d’insulina, com en el cas de la diabetis tipus 2. Les persones amb diabetis corren el risc de tenir infeccions a la boca; en particular, la malaltia periodontal, la de les genives”, ens confirma la doctora Maria Pilar Fenoy, especialista en tractaments d’estètica a la clínica dental Centre Parc del Nord.
Així, la diabetis pot danyar les genives i els ossos de la mandibula que sostenen les dents en el seu lloc, “la qual cosa pot provocar dolor a l’hora de mastegar. A més, hi ha persones que perden les dents per les infeccions greus a les genives”. Un altre problema és “l’afecció denominada boca seca -xerostomia- i una infecció per fongs o candidiasis bucal.”

La boca seca
La doctora Pilar Fenoy, des del Centre Parc del Nord, especialitzat en rehabilitacions dentals, ens comenta que la boca seca apareix
quan “no hi ha prou saliva. La diabetis també pot augmentar el nivell de glucosa a la saliva. La combinació d’aquests problemes pot derivar en aftes, unes petites úlceres de color blanc que apareixen a la boca i que són doloroses.”
Òbviament, si patim diabetis i anem al dentista li hem de comunicar la nostra situació. “Sí, per descomptat”, diu Fenoy. “A més, per tal de poder realitzar qualsevol intervenció odontològica és necessari que el nivell de glucosa a la sang estigui controlat en un paciente diabètic.”
Així, doncs, els problemes dentals que ens ha descrit, com contribueixen a agreujar la diabetis? La doctora Pilar Fenoy respon que “la periodontal és una malaltia inflamatòria que allibera els productes de la inflamació com ara citoquines i prostaglandines a tot el cos. Aquests mediadors de la inflamació van i interactuen amb els receptors responsables per al transport de nutrients essencials a través de les cèl·lules. El resultat final és una disminució en la sensibilitat d’aquests receptors a la insulina que condueix a un estat en l’hiperglucèmic ‘anche cuerpo’ conegut com a diabetis”.

Higiene correcta i evitar fumar
La doctora Maria Pilar Fenoy, del Centre Parc del Nord, explica que “les variacions en el nivell de glucosa en les persones amb diabetis fa que siguin més susceptibles a sofrir problemes bucals, com malalties periodontals i càries. Aquestes malalties provoquen que el tractament de la diabetis es compliqui, la qual cosa genera un cercle viciós que pot evitar-se amb una atenció a temps.” Quant a les recomanacions a seguir, cal controlar el nivell de glucosa a la sang. A més, mantenir una correcta higiene bucodental, a part de realitzar revisions regulars cada sis mesos. “Per controlar la candidiasis, una infecció micòtica, cal mantenir un bon control de la diabetis, evitar fumar i, si s’utilitzen pròtesis dentals és necessari remoure-les i netejar-les diàriament”. Pilar Fenoy afegeix que “un bon control de glucosa a la sang també pot ajudar a prevenir o alleujar la boca seca causada por la diabetis.”

To Top