Aquesta setmana la ciutat ha recuperat el batec habitual. Carrers plens de cotxes amunt i avall a les hores punta, avis passejant els néts “neguitosos” pel compte enrere per a la tornada a l´escola, pares fent les compres a plaça… I males cares. El retorn a la feina, la taula plena de carpetes i assumptes pendents, tasques de companys que encara són fora… Algú pot resistir tanta tensió? Com es pot sobreviure sense que el superi l´estrès? Qui més qui menys necessitarà un període d´adaptació per tornar a posar-se a to aquests dies.
És possible que durant el procés se senti decaigut, apàtic, amb poques ganes de fer res. No es preocupi. Està patint estrès postvacacional, un trastorn lleu i transitori que pateix el 35% de la població laboral i normalment no necessita tractament mèdic.
Com explica el doctor Guillermo Basauri, metge homeòpata, “és molt habitual tenir estrès desprès de l´estiu i sol durar uns 10 dies. Això és degut al desajust horari i el canvi brusc de ritme diari i d´activitat social”.
Més mals de cap
Un dels símptomes més habituals que desencadena l´estrès és el mal de cap, ja sigui en forma de migranyes o de cefalees tensionals. Segons el doctor Carlos Tejero, especialista de la Sociedad Española de Neurología, “tot i que l´estrès postvacacional es relaciona amb conductes emocionals com ansietat i irritabilitat que desapareixen als 15 dies, no hem d´oblidar que el nostre cervell també pateix i és important posar en pràctica algunes mesures de prevenció”, diu.
Les emocions associades a l´estrès, com preocupació, ansietat, cansament o irritabilitat, produeixen també un augment de la tensió muscular. Els seus efectes poden derivar en una cefalea tensional o desencadenar crisis de migranya. La cefalea tensional és el tipus de mal de cap més freqüent, afecta el 90% dels adults i l´estrès n´és el principal desencadenant. “Tot i que la majoria de cefalees no són especialment greus, resulta clau que es faci un diagnòstic mèdic a temps perquè un remei inadequat pot arribar a cronificar el problema”, afegeix l´expert.
L´insomni, un altre trastorn
El retorn a la feina i a les rutines diàries, amb l´afegit de la preparació aquests dies de la tornada a l´escola i d´altres imprevistos que puguin sorgir, fa que molts ciutadans no dormin tan plàcidament com a les vacances. Les alteracions del son afecten un 30% de la població i aquests dies l´estrès fa que aquest percentatge s´incrementi. L´insomni i la hipersòmnia són dos dels trastorns més habituals que apareixen en èpoques de canvis bruscos com el pas del relax a les tensions de la feina. S´estima que un 15,5% de la població pateix hipersòmnia per estrès. En aquest grup també s´inclouen persones amb apnees del son o narcolèpsia, que veuen incrementat el seu problema en aquesta època. La somnolència diürna pot ser una altra de les conseqüències de l´estrès i cal estar alerta a la seva aparició.
Per dormir com un infant
Entre les recomanacions que els especialistes donen per reduir els efectes negatius de l´estrès sobre la nostra salut la principal és prendre´s la vida amb tranquil·litat i anar assumint les obligacions a poc a poc, sense aclaparar-se.
Per gaudir d´un bon descans nocturn és important mantenir un ritme de vida regular, respectant els horaris dels àpats i del son.
També és molt útil realitzar activitats que ens ajudin a desconnectar i distreure la ment a més de dur un estil de vida actiu, practicant algun esport o activitat física.
El ioga i les tècniques de relaxació són molt aconsellables per reduir les tensions i l´estrès, segons recorden els experts.
En general, l´ansietat i altres símptomes de l´estrès solen desaparèixer en una o dues setmanes. Si es perllonguen excessivament en el temps o no pot dormir, no prengui medicaments pel seu compte; millor demani consell mèdic. L´homeopatia, la gelea reial o la melissa també l´ajudaran a superar millor la tornada.