Terrassa

En ruta: menjar a peu de carrer

A tothom qui pensa en menjar ambulant, li ve a la ment l´aroma d´uns xurros, unes patates xips o uns frankfurts calents. Més enllà de la típica oferta gastronòmica de carrer, avui dia també es poden degustar propostes gurmet servides des de la finestra d´una caravana o una furgoneta. Tot i que la venda ambulant de menjar no és lliure i està restringida a celebracions excepcionals sota el permís municipal, la cuina creativa es mobilitza per carretera i va de ruta per fires, festes i mercats gastronòmades. Al volant de les food trucks (camionetes de venda de menjar al carrer) es troben des d´emprenedors aficionats als fogons fins a autèntics mestres de la restauració.
Furgonetes, caravanes i d´altres vehicles de quatre rodes, decorats amb estil vintage i colors vius, participen en grup a festes amb música, mercats outlets i trobades gastronòmiques o fan un servei de càtering particular a celebracions privades. El fenomen, que envolta tota una cultura culinària i una manera de fer moderna i festiva, comença a ser mediàtic gràcies a espais com el concurs “Cocineros al volante”, que emet La 1 de TVE.
L´any passat va ser el tret de sortida d´aquest moviment culinari que s´expandeix per Catalunya. El fenomen, importat de ciutats com Nova York o Londres, també arrenca motors a Terrassa i la comarca. En concret, al maig, Matadepera va acollir una caravana gastronòmica a la festa solidària Music Van Market, de Mans Unides, i Sant Cugat, una altra a Mercantic.

Tres exemples a Terrassa
La realitat demostra com la crisi i el desig d´un canvi d´aires o d´ampliar el negoci fan que aquesta fórmula trobi emprenedors adeptes a la ciutat. Com el cas de la terrassenca Mertxe Linares, que va canviar el món de la decoració per la bufona caravana Creps en Ruta.
Més recent és l´exemple de l´Alfons Ferrero, el primer xef local que s´ha deixat contagiar per la febre de les food trucks per completar el seu restaurant fins al punt que ja té una flota de tres vehicles i està disposat a ser organitzador de trobades. La primera podria ser coincidint amb el Festival TNT-Terrassa Noves Tendències, a principis d´octubre, però no està confirmada.
Lolita Food Caravan, la tercera food truck terrassenca, va començar a rodar fa just dos mesos. És una xurreria-creperia mòbil dins d´una caravana vintage amb què el matrimoni format per Raquel Garcia i Marino Ibáñez viatja per tot Espanya. “Ahir vam arribar de Bilbao i Santander. Anem a fires i mercats de tot arreu perquè volem seguir l´ofici dels meus pares, xurreros des de fa 30 anys, d´una forma diferent”, descriu la Raquel. La rulot és un complement al negoci de la Rostisseria Forte que tenen a la plaça del Primer de Maig.

Portals per conèixer-se tots
Les bones expectatives de futur, la bona acollida i la necessitat d´ajudar-se han fet que apareguin plataformes a internet que posen en valor els avantatges d´aquest format de restaurant mòbil.
L´Associació Catalana de Food Trucks, creada a l´octubre del 2014, és una entitat sense ànim de lucre formada per dotze restauradors ambulants que pretén “fomentar el servei de cuina sobre rodes de manera organitzada i sanitàriament controlada”, segons expliquen a www.foodtruckscat.com
Treballar en equip i fer força per aconseguir regular el sector davant el buit legal que hi ha és el repte de l´associació. “Des de l´estiu de l´any passat fins ara estan sorgint moltes iniciatives. Tothom vol muntar una camioneta vintage, la pinta, li posa una marca i la deixa ben maca. Molts es preocupen per la imatge de fora però la filosofia de les food trucks és la de cuinar a dins del vehicle, fer tot el menjar de qualitat en unes bones condicions higièniques. És el que reivindiquem”, explica Ana Lorenzo, secretària portaveu de l´associació i propietària de la caravana Food´n Roll. “Ahir a la nit vam estar en una trobada a Logroño i en dues hores i mitja vam cuinar 200 hamburgueses i totes dins el vehicle”, cita com a exemple.
Els “gastronòmades” no poden obrir el camió i muntar la parada allà on els plagui. Per això s´han organitzat trobades gastronòmiques i mercats com Palo Alto Market, Van Van Market, Eat Street o MadrEat en espais regulats. que ajuden a difondre un “estil de vida i uns nous hàbits gastronòmics”, com defensen els seus seguidors.
Tota l´agenda de cites gastronòmiques, la podeu trobar al portal www.foodtruckya.com, la primera guia de food trucks d´Espanya. Un punt de connexió per a emprenedors, proveïdors, compradors, venedors i entusiastes. “És com un llibre de pàgines grogues amb tot el que necessiten els professionals per iniciar-se i una finestra única per als amants del bon menjar de camioneta”, segons explica a Gent DT el cuiner basc Aitor Apraiz, promotor del portal amb Leire Pérez, pionera de les food trucks amb Hambroneta.
“La societat, cada cop més connectada, busca alternatives gastronòmiques i la restauració mòbil és una bona excusa per fer vida social i compartir el bon menjar ràpid amb els amics”, descriu Aitor Apraiz. L´interès creixent per aquesta tendència culinària, el demostra amb dades: “Fa un any teníem 1.000 visites al mes i aquest juliol hem sumat 50.000 visites i 350.000 pàgines consultades”.
Les marques d´automòbils volen aprofitar aquest boom i fins i tot Peugeot, per exemple, va presentar un prototip de gastrofurgoneta futurista a la Setmana del Disseny de Milà.
La proliferació de les food trucks és més que evident però es preveu que algunes es quedin pel camí. “En el món de l´hostaleria hi ha de tot. I, com als bars, ara estan sorgint molts negocis de cuina sobre rodes però només quedaran els més professionals”, vaticina Apraiz. “Això no deixa de ser una empresa i s´ha de treballar fort perquè sigui rendible”, afegeix Ana Lorenzo, de l´Associació Catalana de Food Trucks.
Sembla que la història cinematogràfica del xef que abandona els fogons d´un restaurant de luxe per muntar un camió de sandvitxos i li funciona no és gens forassenyada a la vida real.

To Top