A l’estiu el cos humà s’exposa a ambients que no són els habituals, sobretot durant els dies de vacances, i per això cal tenir una cura extra amb aspectes tan importants com ara la nostra salut bucal.
Així, per exemple, en aquesta època de l’any resulta més freqüent notar molta sensibilitat a les dents quan bevem un líquid molt fred o molt calent. I les càries i la deshidratació són elements que hem de tenir en compte. Per tant, ens podem trobar durant les nostres vacances amb una urgència dental i cal saber com hem de reaccionar davant d’una situació d’aquestes característiques.
La doctora Claudia Patricia Pachón Peña, vinculada al Centre Parc del Nord, especialitzat en implants, estètica dental, ortodòncia i pròtesis, explica que “tot traumatisme que succeeixi a la cara ha de ser avaluat clínicament i radiològicament per un odontòleg per tal de descartar unes lesions majors en els teixits tous i durs de la boca. Per tant, cal dirigir-se de forma immediata al centre dental més proper. El temps que passa entre l’accident i la consulta dental ha de ser el mínim possible. Com a màxim, dues hores”.
Així, el primer que hem de fer davant de qualsevol accident dental és “mantenir la calma, anar a l’odontòleg més pròxim i en cas que es fracturi un tros de dent o caigui del tot, procurar sempre recuperar-lo i transportar-lo en un mitjà adequat, com ara submergit en sèrum fisiològic o llet. O, en el seu defecte, dintre de la mateixa boca”. No és aconsellable, en conseqüència, manipular la dent que s’ha perdut, ni netejar-la.
No menjar fora d’hores
La doctora Pachón Peña, d’altra banda, incideix en el fet que les dents de llet perdudes per traumatisme “no es reimplanten pel perill de danyar la dent permanent”. Ara bé, les dents permanents perdudes per traumatisme “sí que poden ser reimplantades i s’ha de fer de manera immediata. Com més temps passin fora de la boca, el pronòstic serà pitjor”.
Certament, doncs, el temps és vital pel que fa a superar l’impacte dels traumatismes. “És important tenir sempre a mà el telèfon de l’odontòleg, atès que els traumatismes són una situació d’emergència inesperada”, diu aquesta professional.
Quant a uns consells genèrics destinats a millorar la salut bucodental dels nens durant els desplaçaments motivats per les vacances, Claudia Patricia Pachón Peña ens recomana, en primer lloc, que els més menuts no mengin entre hores. I és que no s’ha d’abusar d’anar picant menjar fora dels àpats. L’ideal, en aquest sentit, és “deixar passar dues hores entre cada àpat”.
Altres recomanacions són que, tot i estar de vacances, no s’ha de perdre la rutina de rentar-se les dents i mantenir una dieta sana i variada. “Si, per exemple, passem el dia fora de casa no ens hem d’oblidar de portar el nostre kit d’higiene dental”, ens recorda la doctora Pachón.
I també ens aconsella que, si sabem que probablement haurem d’estar moltes hores sense que puguem rentar-nos les dents, el millor és endur-se el líquid per glopejar i aplicar-lo a les dents al migdia o bé a mitja tarda. Llavors, cal deixar passar una hora abans de menjar o beure, i a la nit raspallar-nos les dents.
Recordar, per últim, que els professionals del Centre Parc del Nord seguiran atenent els pacients durant l’agost. Mantenen el seu horari habitual i els serveis. A més, atenen les urgències d’una forma immediata.
Llet, ous, peix i pollastre
Els productes làctics, els ous, la carn de vedella, el pollastre i el peix afavoreixen l’absorció del calci necessari per tal d’evitar la hipersensibilitat dental. La taronja i el pomelo són rics en vitamines C i A, fluor i calci, netegen i enforteixen les dents i combaten els bacteris. De la seva banda, la pastanaga, el plàtan o els espinacs contenen fluor, la qual cosa ajuda a que es vagin reforçant les peces dentals i l’esmalt. I, per últim, sobre les begudes carbonatades, aquestes redueixen el pH bucal i afavoreixen l’aparició de sensibilitat en la dentadura.