El món de la nit, sense cap mena de dubte, és apassionant. De nit fa la sensació que el temps s´atura i que tot durarà per sempre. Però, com qualsevol cicle vital, la matinada dóna pas a l´alba i a un nou dia de vint-i-quatre hores. I així sempre, jornada rere jornada. Dia i nit es succeeixen indefinidament, com si mantinguessin una relació antitètica, d´amor i odi.
En la nostra cultura, malgrat els hàbits canvien a una velocitat de vertigen, el dia sembla reservat a la feina i la monotonia, mentre que la nit es relaciona amb la diversió, la sorpresa i el misteri. Per això, l´oferta d´oci nocturn és certament àmplia i variada. Discoteques, locals de copes i pubs s´estenen arreu, a l´espera que centenars i centenars de clients compleixin cada cap de setmana amb un ritual que comença, per norma general, amb la trobada de la colla d´amics i el posterior desplaçament a la sala preferida, per passar-s´ho d´allò més bé, fins a altes hores de la matinada. Pel mig, hauran anat a sopar i alguns grups també hauran passat una bona estona al cinema.
Plenament regulats
Els locals nocturns han de ser acollidors i captar una clientela majoritàriament fidel que, de forma paulatina, vagi aportant més persones que acabin convertint-se en assídues. Quan un establiment és molt concorregut es diu que “està de moda”. I això succeeix per la confluència de diversos factors, entre els quals hi ha que la gent s´hi troba bé freqüentant aquella sala, que la música i les consumicions són bones i que l´ambient global és agradable. A això hi contribueixen, entre altres persones, els professionals dedicats a la seguretat.
Es tracta dels controladors d´accés i dels vigilants de seguretat, la missió dels quals és, com resumeix Pere Batiste, gerent de l´empresa 9Control-Serveis de Control, “saber conjugar les ganes de divertir-se d´unes persones amb el respecte al descans dels veïns”. Batiste, amb vint-i-cinc anys d´experiència al sector, subministra personal de control d´accés a discoteques i sales. Una professió avui completament regulada, amb la seva normativa i les corresponents responsabilitat civil i assegurança. “No hi ha unes edats concretes, ni un pes, ni una forma física exigibles. Això sí, com que treballes de cara al públic has de tenir una determinada imatge i mantenir-te dintre del perfil que demani la sala a la qual aniràs a treballar. Cal fer un curs d´entre 40 i 60 hores, homologat amb els Mossos d´Esquadra, superar un examen i subjectar-se al decret de la Generalitat de Catalunya”.
Els controladors d´accés, a part de discoteques i bars musicals, treballen també en concerts i esdeveniments. “Controlem les entrades i les sortides dels locals, l´alcohol, els sorolls i tot allò que tingui relació amb el civisme, i també que no entrin menors d´edat a la sala”, explica Batiste.
A les ordres de l´organitzador
El Reglament d´Espectacles Públics i Activitats Recreatives de Catalunya estableix que el personal d´accés “exerceix les funcions d´admissió i control d´accés del públic a l´interior de determinats establiments oberts al públic d´espectacles o activitats recreatives, i que es troben sota la dependència contractual de la persona titular o organitzadora d´aquestes activitats”.
Al mateix temps, el text legal determina l´obligació per als establiments d´espectacles i recreatius de disposar d´aquest personal de control d´accés, i detalla el nombre d´aquests professionals que han de contractar, sempre en funció de l´aforament autoritzat de cadascuna de les sales.
Algunes de les funcions específiques que fixa el decret per al personal de control d´accés són les següents: impedir l´entrada a les persones que es troben en algun dels supòsits de limitació general d´accés, fer complir la normativa sobre limitació d´accés de les persones menors, controlar que en cap moment l´afluència de públic superi l´aforament màxim autoritzat, i informar immediatament els vigilants de seguretat privada de les alteracions d´ordre.
“Evitar problemes”
En aquest sentit, la normativa és taxativa quan especifica que “en cap cas el personal de control d´accés pot assumir o exercir les funcions pròpies dels vigilants de seguretat privada”.
Tot i que ambdues figures professionals coincideixen a les portes de les discoteques i coordinen les seves funcions, cadascuna, el personal d´accés i el de seguretat privada, té les seves atribucions concretes. Mentre que el primer es vesteix de carrer i, com hem vist, controla el que succeeix al local, els vigilants de seguretat van uniformats, porten elements de dissuasió (com les manilles i la porra) i, segons la seva pròpia normativa, han d´evitar “els actes delictius o les infraccions en relació amb l´objecte de la seva protecció, i posar immediatament a disposició dels membres de les forces i els cossos de seguretat els delinqüents, així com els instruments i proves dels delictes, sense que puguin procedir a interrogar-los”.
En tot cas, com indica Pere Batiste, el gran objectiu és que “quan detectem un conflicte, la nostra feina és separar ambdues parts per tal que no arribin a les mans; és a dir, evitar el problema”. En definitiva, evitar problemes i que tothom tingui la festa en pau. D´això es tracta. //