Terrassa

A l´estiu, més risc de sensibilitat dental

L´estiu és la temporada més propícia per descuidar la salut oral amb un canvi d´hàbits d´alimentació i higiene bucodental que poden causar alteracions i problemes com càries i erosió de l´esmalt en les nostres dents. La calor i un major consum de begudes refrescants riques en sucre, dolços i carbohidrats, així com descuidar la neteja de la boca posen en risc la salut dental.
Un dels trastorns que augmenten amb l´arribada de l´estiu i que provoquen més consultes a les clíniques és la sensibilitat dental. La doctora M. Pilar Fenoy, odontòloga del Centre Parc del Nord, explica que “la sensibilitat dental o hipersensibilitat dentinària es manifesta amb un dolor molt intens, transitori, provocat per un estímul i localitzat en una zona a l´entrar en contacte amb aliments molt freds o calents i substàncies àcides”. Pot ser des d´una punxada molesta fins a un dolor breu i agut.
Es tracta d´una causa freqüent de dolor dental i afecta a una de cada set persones. La doctora Fenoy recorda que hi ha patologies que poden ocultar aquest trastorn com poden ser la càries dental. “En ocasions els pacients experimenten sensibilitat després de realitzar-se una higiene dental a la clínica. Però això és degut a que els dipòsits de càlcul emmascaren la sensibilitat. Com a conseqüència molts pacients pensen que la sensibilitat ha estat provocada degut a la higiene realitzada a la clínica”, matisa.
Els gelats, font de sensibilitat
Un dels principals factors estimulants d´aquestes molèsties dentals és l´abús de gelats i begudes fredes. Es produeixen “per l´exposició gradual de la part més tova de la dent situada a sota de l´esmalt (la dentina). Quan hem perdut l´esmalt en alguna zona de la dent, la dentina queda al descobert i s´origina la sensibilitat”, descriu.
D´altres desencadenants habituals d´aquest trastorn van des de la tècnica incorrecta del raspallat fins al bruxisme o problemes a les genives. “Els hàbits d´higiene dental com fer servir el raspall amb massa freqüència, massa força o amb les fibres dures amb el temps poden desgastar l´esmalt dental. Això pot causar una retracció de les genives i una major exposició de la dentina”, comenta la doctora del Centre Parc del Nord.
El bruxisme també altera l´esmalt. “Si les dents grinyolen quan dorm o si serra les dents durant el dia és possible que el pacient estigui desgastant l´esmalt i exposant la capa de dentina de la dent”, indica aquesta especialista.
La retracció de les genives a causa d´alguna patologia o per raspallar-se fort les dents també afavoreix aquest trastorn. De la mateixa forma, “quan el teixit s´inflama i es debilita per la gingivitis (malaltia de les genives) és possible que aquella persona tingui genives sensibles i sigui més propensa a les molèsties”, afegeix.
Quin tractament té aquest trastorn? Si apareix per un desgast a les arrels de les dents es pot tractar amb l´aplicació de gels específics. “Si el pacient té fractura a les arrels o desgast es pot segellar la dentina a la clínica amb composite i una obturació”, comenta. En cas de perdre teixit de la geniva es pot realitzar, després d´una valoració mèdica, un ingert a la clínica. “Amb la regeneració de la geniva en molts casos es recobreix la dentina exposada i amb això s´acaba la sensibilitat”.
D´altres factors que acceleren l´aparició de càries dental i erosió de l´esmalt a l´estiu és el consum en excés de begudes refrescants en joves. “Les begudes alcohòliques normalment s´acompanyen de carbonatades que contenen un pH àcid i augmenten l´erosió. Les begudes ensucrades, per sí soles, també suposen un atac àcid a les dents. És important disminuir la freqüència del seu consum perquè el que afecta més a les dents és el temps de contacte amb aquests líquids”, conclou la doctora.

To Top