Terrassa a taula

El tortell de reis, amb fava i figura

Qui trobarà la figureta del rei dins del seu tall del pastís i serà proclamat “monarca” de la família? Qui donarà amb la fava i haurà de pagar el tortell? Com cada any, aquestes postres arribaran demà a taula i posaran el punt final a les celebracions culinàries del Nadal.

El dinar de cada 6 de gener, dia de Reis, acaba a moltes llars catalanes amb un pastís que és exclusiu d’aquesta data tan assenyala. La fórmula tradicional del tortell de Reis, que així s’anomena la dolça menja, es basa en una massa de pasta de brioix (elaborada amb farina, ous, sucre i llimona), que conté un farciment de massapà. Tot i que avui en dia, de tortells, se n’elaboren de diferents tipus. Els que contenen nata, crema o xocolata en són una mostra pràcticament irresistible.

El tortell destaca per la seva forma rodona i perquè al damunt té trossets de fruita confitada (de cirera, taronja, pell de síndria…), com si fossin les pedres precioses d’una corona reial. Per sobre també hi ha pinyons, a més d’ametlles tallades.

Però si per alguna cosa es caracteritza el deliciós ritual de menjar aquestes “monàrquiques” postres és per la corona que sempre hi ha col·locada al damunt. A quin dels comensals li haurem de posar al cap aquest any? Segons mana la tradició, la corona correspondrà a qui trobi en el seu trosset de tortell trobi la figureta d’un rei.

Pitjor sort correrà qui s’ensopegui a la boca amb la fava, ja que, tant si com no, haurà de pagar el tortell.

Tot i que en l’actualitat aquest pastís s’associa al dia de Reis, una festivitat d’arrel catòlica, el costum de menjar un dolç similar per aquestes dates compta amb un origen pagà. De fet, es remunta a l’època del mateix Imperi Romà, quan se celebraven les festes o el solstici d’hivern. Aleshores es preparava un tortell rodó que solia incloure ingredients com mel, dàtils, fruita seca i figues. Era una celebració que tenia lloc en honor al rei Saturn. Una de les teories indica que al pastís s’hi va introduir una fava com a símbol d’abundància i fertilitat. I que la inclusió de la figureta d’un rei dins de la massa va arribar molt posteriorment, i prové d’una tradició francesa, quan un cuiner va canviar una fava per una moneda d’or (posteriorment substituïda per un petit rei) per tal de fer content el monarca Lluís XV.

El tortell de reis és menja a Catalunya, a la resta d’Espanya (on s’anomena “roscón de Reyes”) i també en alguns països de l’Amèrica Llatina.

A una gran part de França, Suïssa i Bèlgica, aquests dies s’elaboren unes postres similars al tortell de reis, i que s’anomenen “galette de rois”. Allà la tradició indica que els més petits de la casa es posin sota la taula i vagin dient el nom del comensal a qui correspon cada tall del pastís.

To Top