Vuit punts per afinar a l’hora de triar el centre

Secundària. Arriba el moment de passar d’etapa i molts infants hauran de canviar de centre per afrontar-la. Alguns consells per escollir amb més rigor
Sergi Estapé
17 de març de 2022

Toca canviar d’etapa educativa i, per a moltes famílies, comença un camí que ha de conduir a una tria, la del centre d’ensenyament on aniran els seus fills. L’Educació Secundària Obligatòria (ESO), per a molta part de l’alumnat, significa un canvi. Si bé hi ha molts infants que poden i volen continuar a l’escola on van iniciar-se, n’hi ha altres que, per les característiques del seu centre actual, han de buscar una alternativa. Passar a l’ESO suposa un canvi molt rellevant per a l’alumnat, i en aquest sentit és fonamental garantir la continuïtat pedagògica engegada a primària. El període de presentació de la sol·licitud de preinscripció és del 9 al 21 de març. Pels que han de buscar un centre diferent de l’actual, hi ha alguns punts de certa importància que es poden tenir en compte.

1. Metodologia: 

Quin projecte educatiu té el centre?

Possiblement, és un dels punts més importants que s’ha de posar sobre la taula en el moment d’escollir el centre on els fills han de continuar estudiant. És valuós saber de quina manera treballa aquest centre, en quina metodologia es basa, o com treballa les competències bàsiques. Altres qüestions a tenir en compte, en aquest sentit, són el paper que té l’infant en l’aprenentatge, l’enfocament intercultural del projecte o les sortides planificades. Les famílies han de valorar si la metodologia de treball del centre encaixa amb la seva naturalesa, si és coherent amb la seva manera d’entendre l’educació o si els valors que es transmeten s’avenen amb els seus.

2. La condició: 

Quina és la titularitat del centre?

Un altre dels punts a tenir molt present és quina mena de centre és pel que fa a la seva titularitat. És un aspecte que cal tenir molt clar i tot dependrà de la forma de tractar  l’educació dels seus fills.  S’ha de triar entre tres opcions, d’entrada, centre públic, centre concertat o centre privat. Poden decantar la balança diferents motius, com poden ser econòmics, de creença en un model educatiu concret o de proximitat. També es pot sospesar l’opció que més agrada, depenent de si el centre és laic o religiós.

3. Escola i famílies: 

Com s’estableixen les relacions?

Un dels aspectes que també s’han de posar a la balança són les relacions entre el centre educatiu i els pares de l’alumnat. Cal saber de primera mà com s’estableixen qüestions com les reunions o les entrevistes i com es canalitza la comunicació amb el tutor o la tutora o de quina manera participen les famílies en les decisions de l’escola. També cal estar informats si els alumnes fan servir agenda o si usen aplicacions informàtiques per a les comunicacions. Així mateix, és necessari informar-se de l’existència d’associacions de pares i mares o de si hi ha comissions de treball.

4. Informació: 

A través de quins canals?

A l’hora d’informar-se, no és aconsellable fer-ho només per un sol canal. És interessant, per exemple, conèixer experiències d’altres pares i mares, si és possible. I si són famílies del nostre entorn, encara millor, ja que és molt possible que els objectius o el model escolar sigui molt similar. Les jornades de portes obertes també són un dels camins a recórrer. Veure el centre per dins també és una bona opció per conèixer de més a prop on poden anar els nostres fills. La pàgina web és un altre element que pot ser rellevant per fer-nos una idea de la mena de centre educatiu. Un portal ben dissenyat, clar i amb informació veraç ens dirà molt a favor mentre que una pàgina web pobra i amb poca informació, dona una mala imatge.

5. Instal·lacions: 

Compleixen les nostres expectatives?

D’entrada pot sembla un apartat menor, però no ho és i els nens i les nenes li donen molta importància. Un centre educatiu amb unes instal·lacions amb espais oberts, amb les aules alimentades amb llum natural i una bona ventilació, amb espais polivalents de bona accessibilitat i que siguin agradables per a l’alumnat, són punts a favor d’aquella escola. Els patis, els espais per a l’esbarjo, el gimnàs o els espais per practicar algun esport també tenen la seva importància. La grandària de les aules i d’altres estances del recinte, com poden ser laboratoris, aules d’estudi o biblioteques, ha de ser l’adequada. Una mala distribució o un espai insuficient, poden incidir en els estudis dels alumnes.

6. Intangibles: 

Importa la manera de ser dels fills?

La manera de ser o les característiques dels estudiants és també rellevant. És un intangible que no depèn del centre escolar, però la seva relació ha de tenir uns llaços ferms i amb uns objectius comuns. En el cas que l’escola o institut no s’avingui als seus interessos i a les seves necessitats, és preferible optar per una altra alternativa. S’ha de saber valorar quin centre d’ensenyament pot ajudar-lo millor de cara a desenvolupar al màxim les seves capacitats. Depenent de la seva identitat, per exemple si és més inquiet o més tranquil, es pot afinar més el tipus de centre que li escau millor.

7. Complements: 

Quines activitats extraescolars hi ha?

Pel que fa a les activitats complementàries que pot oferir el centre educatiu, pot ser rellevant saber si les planteja de forma rigorosa, o només es limita a complir una funció que, en moltes oportunitats, pot semblar recaptadora i poc més. Les activitats extraescolars s’han de plantejar com una part de la formació de l’alumnat en aspectes que no tenen relació directa amb l’activitat escolar, però tenen la seva importància. Poden ser de caràcter molt divers, com per exemple esportives, culturals o del lleure.

8. Ubicació: 

És bàsic l’emplaçament del centre?

Altres aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de triar el centre educatiu és la seva ubicació. Hem de saber el traçat que haurà de recórrer l’infant a anar a l’escola, si pot anar a peu o l’han d’acompanyar en cotxe o ha d’utilitzar alguna mena de transport públic. A la vegada és necessari conèixer el barri on està ubicat i saber si compta amb equipaments i serveis que pugui fer ús l’alumne en cas de necessitat, com poden ser parades d’autobús, si es desplaça en aquest mitjà. L’entorn del centre és un factor que també és imprescindible conèixer.

Conceptes prioritaris que acosten a l’objectiu

Quan les famílies formulen les pertinents preinscripcions encara falta un tràmit per saber si el centre escollit, en primer lloc, és al qual, finalment, podrà assistir. La decisió final no es basa en criteris abstractes sinó que tot està pautat en una sèrie de criteris i puntuacions que els pares i les mares han de saber. En alguns casos, les famílies dels infants que aquest any finalitzen l’etapa de la primària i han de començar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), han de tenir en compte si l’escola on estan estudiant ara els seus fills està adscrita a l’institut en què es cursarà l’ESO, ja que, en aquest cas, tenen prioritat en l’assignació. 

Germans matriculats

Per exemple, si ja hi ha germans o germanes matriculats al centre, se sumen 50 punts. Un altre criteri que també permet sumar punts de cara a la resolució final és la distància entre el centre i el domicili familiar o el domicili del lloc de feina del pare o mare. D’una banda, si la residència familiar es troba dins de la zona educativa de l’escola o institut, se sumaran 30 punts. Se sumaran 10 punts en el cas que aquest domicili estigui en el mateix municipi, però fora de la zona educativa. En el cas del domicili del lloc de feina del pare o mare, tutor o tutora, si es tria un centre que estigui dins d’aquesta zona educativa, se sumaran 20 punts.

Aquests criteris de proximitat geogràfica, però, no sumen entre ells, per tant, només es poden obtenir punts per un dels conceptes com són la proximitat del domicili familiar o del lloc de feina del pare o la mare. Són, en general, els criteris prioritaris per aconseguir punts.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: