Si ens referim a les malalties cardiovasculars, estem parlant de les que afecten el cor o els vasos sanguinis (venes i artèries) i que poden aparèixer per una combinació de factors de risc. El dia 29 d’aquest mes, se celebra el Dia Mundial del Cor, un òrgan del nostre cos que, tot i que només té la mida d’un puny, és el múscul més fort que tenim.
La doctora Empar Álvarez, especialitzada en Cardiologia a Àptima Centre Clínic, ens resumeix que hi ha causes de les malalties del cor que no es poden evitar, com són “les genètiques o les de l’edat, perquè com més grans ens fem, més risc tenim de patir malalties cardiovasculars”.
Altres causes són evitables, com per exemple, “la hipertensió arterial mal controlada, les xifres de colesterol massa elevades, el tabaquisme, la diabetis o l’obesitat. “Són causes que acaben provocant alguna malaltia cardiovascular”, subratlla Álvarez, que afegeix que aquestes causes que provoquen les malalties cardiovasculars, “són les mateixes que provoquen, per exemple, malalties degeneratives”.
Per tant, la prevenció pot ser la mateixa i controlar causes com les esmentades, també serveixen per prevenir altres de neurològiques, com poden ser l’alzheimer o el Parkinson o altres d’aquesta classe. Evitant factors com evitar el tabaquisme o un control acurat del colesterol o combatre l’obesitat, diu la cardiòloga, “el que pretenem és que una malaltia cardiovascular no sigui una cosa precoç i el que és nefast és morir per un infart amb 50 anys o quedar-e amb una discapacitat severa per un ictus”.
Hàbits perjudicials
A més d’abandonar hàbits perjudicials com fumar o beure massa alcohol, l’especialista en Cardiologia ens aconsella “una alimentació sana i fer exercici”, és a dir, canviar la manera de viure. Admet, però, que un canvi en el nostre estil de vida “sembla fàcil, però és complex”.
Álvarez explica que “prendre’s una pastilla pot ser complicat i hi ha qui s’oblida de prendre-la, però canviar el sedentarisme no és una cosa senzilla en moltes persones, pel fet que “hi ha una sèrie de factors personals o sanitaris i altres que són socials o de polítiques”.
És imprescindible, manifesta, “fer accions socials per evitar que la gent fumi”, per exemple. També cal afrontar aspectes com l’obesitat, la diabetis, el colesterol alt i la hipertensió que, assegura Álvarez, “estan en un mateix bloc i als riscos, moltes vegades, s’arriben per l’obesitat” Recorda que cada vegada tenim xifres més altes en aquest sentit, sobretot pel que fa a edats infantils.
La cardiòloga demana que “cal invertir molt més en la prevenció escolar i és important que els nens sàpiguen què han de menjar i que coneguin les directrius d’una alimentació sana” i considera que és bàsic incidir en el fet que “no tinguin aquesta vida tan sedentària i estar tot el dia assegut davant dels ordinadors”.
Els infants, insisteix la cardiòloga, “han de fer més activitats físiques i, per exemple, han d’anar a l’escola caminant”. Álvarez remarca que “el nen obès és el que acaba sent l’adult hipertens, l’adult diabètic i l’adult amb el colesterol alt, perquè tots aquests factors de risc van lligats”.