Vida saludable per cuidar el nostre fetge

Els especialistes destaquen la importància d’una bona l’alimentació per prevenir les malalties hepàtiques
Sergi Estapé
26 de setembre de 2023

Hepatòlegs de diferents països europeus han destacat la importància de detectar de forma precoç malalties hepàtiques i de millorar l’alimentació. En una comissió sobre la situació de les malalties de fetge a Europa impulsada per la revista The Lancet i l’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge (EASL), s’ha debatut sobre la fórmula per detectar els impediments per millorar la salut del fetge i identificar les solucions.

Un estil de vida saludable i mètodes de cribratge per a la detecció precoç de patologies són les mesures que aconsellen hepatòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona i d’altres centres mèdics europeus per prevenir les malalties de fetge i reduir-ne l’augment.

Des de l’Hospital Clínic, que ha participat en aquesta comissió amb l’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), s’assenyala que “aquest tipus de malalties, estigmatitzades per la seva associació amb l’alcoholisme, afecten cada vegada més persones per motius d’obesitat i de diabetis”.

El cap del Servei d’Hepatologia d’aquest centre hospitalari, Pere Ginès, ha ressaltat la importància d’aquesta reunió per “augmentar la conscienciació sobre les malalties hepàtiques, per debatre sobre les mesures necessàries perquè els pacients rebin una atenció adequada a tota la Unió Europea i per frenar l’augment de casos”. La previsió és que en els pròxims anys, aquesta incidència augmenti a causa del creixement de l’obesitat entre la població.

Als Estats Units

Segons explica Ginés, “als Estats Units ja s’estan trobant amb persones de 30 anys que tenien obesitat infantil i ara tenen malaltia hepàtica avançada i als quals se’ls ha de trasplantar el fetge o moren a causa de la malaltia”. Una de les mesures per reduir la incidència d’aquestes malalties és la promoció d’una alimentació saludable a tots els nivells.

Aquesta comissió ha recordat que les malalties hepàtiques, en els seus principis, són asimptomàtiques i, per aquest motiu, la majoria de pacients es diagnostiquen en estadis avançats, quan tenen un pitjor pronòstic. “Les malalties hepàtiques triguen molts anys a aparèixer”, diu Ginés, que afegeix que “l’objectiu és anar a buscar la malaltia i detectar-la en fases primerenques a través de programes de cribratge”.

Les malalties del fetge, actualment, suposen una de les deu primeres causes de mort al món. A Europa, la malaltia hepàtica més freqüent és l’esteatohepatitis no alcohòlica, o fetge greix no alcohòlic, que va associada a l’obesitat i la diabetis de tipus 2 i s’estima que afecta un 30% de la població.

Dos estudis que ha liderat el cap del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic han conclòs que l’elastografia hepàtica, una tècnica no invasiva per mesurar la rigidesa del fetge, és una estratègia “eficaç i rendible” per detectar de forma precoç una malaltia hepàtica crònica.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: