Una patologia controlada i molt curable

Tot i que ja no suporta l’estigma d’abans, continua sent una malaltia que pacients i familiars no reben bé
Sergi Estapé
12 d'abril de 2022

El 24 de març es va celebrar el Dia Mundial de la Tuberculosi per la seva coincidència amb la commemoració del descobriment del bacteri causant de la malaltia, que va ser l’any 1882, gràcies al metge i microbiòleg alemany Robert Koch. El bacteri, Mycobacterium tuberculosis, també és conegut com el bacil de Koch. Pot semblar que és una malaltia del passat, però és cert que encara hi ha casos.

“L’estigma ha canviat respecte al que havia estat fa uns quants anys, però continua sent una malaltia que la gent no la rep d’una manera correcta i encara es considera com una malaltia de pobresa i no és gens còmode, ni pel pacient ni per als familiars”, ens explica el doctor Xavier Martínez Lacasa, especialista en Medicina Interna.

És una malaltia de fa de milers i milers d’anys, com diu l’especialista, que afegeix que “per això, l’ésser humà ha desenvolupat una immunitat natural en contra aquesta malaltia i hi ha molta gent que s’infecta inicialment, no sempre desenvolupa la malaltia i, en la majoria dels casos, el sistema immunitari controla l’entrada del microbi”.

La malaltia activa

En realitat, de tota la gent que s’infecta, només entre un 10 i un 15% acaben desenvolupant la malaltia activa, comenta Martínez Lacasa. “La malaltia es presenta més en joves o nens, que tenen un sistema immunitari més feble” o en persones amb un risc més elevat, com les persones immunodeprimides, les trasplantades o que estan rebent un tractament immunosupressor.

En l’actualitat, la tuberculosi es combat “amb una combinació d’antibiòtics”, amb un tractament que dura entre els sis i els nou mesos i, “si les coses es fan bé”, assenyala l’especialista, “l’índex de curació són propers al 98% i, per tant, és una malaltia curable”.

Es desplega, la majoria de les vegades, als pulmons i s’encomana a través de l’aire. També pot afectar els ganglis, els ronyons, el fetge, la pell o els ulls. La medicació pot tenir efectes secundaris, sobretot al fetge.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: