Gaudir d’un jardí dins de casa és possible. Tot i que els jardins exteriors continuen sent els més demanats, hi ha una tendència a l’alça i és el d’integrar elements com plantes i gespa dins de les llars, fins i tot a llocs que podrien semblar impossible fa uns anys, com poden ser les parets. És una nova dimensió que permet disposar d’una zona verda dins de casa.
Glòria Canadell, gerent de l’empresa terrassenca Solverd, que aposta clarament pels jardins sostenibles, ens explica que “avui en dia tenim els jardins verticals i ocupa molt espai, perquè l’estructura són uns deu centímetres i en funció de la planta que es posi, hi ha més volum o menys”. És una opció ideal per decorar una paret, per exemple, que has pintat de diferents maneres durant els anys o que no acaba d’encaixar la pintura o el material que sigui i “dona vida”.
És una tendència que va fent-se un lloc entre les preferències, encara que, com diu Canadell, “està creixent bastant, però tot el que és la instal·lació no és econòmica”, si bé assegura que “el resultat és boníssim i és una opció molt bona per a espais petits, com poden ser terrasses petites”.
Aquests jardins verticals es poden dissenyar amb regs automàtics i “amb diversos testos”. A una terrassa, també és recomanable la gespa, que, considera “vesteix més que les rajoles”. Dins de les cases, “els jardins verticals els fem tant per interior com per exterior. A l’exterior amb planta natural, que depenent del sol, en posem unes o altres”.
Molsa hidrofilitzada
Pel que fa a l’interior, Canadell comenta que “estem treballant molt amb molsa hidrofilitzada o preservada”, que es cultiven per poder treure la sàvia i amb un procés, amb glicerines, es conserva la planta. S’està imposant a oficines i a empreses, per “tenir al treballador immers en un espai agradable, ja que les plantes tenen molts beneficis i ajuden a desestressar”. Reitera que a aquestes parets enjardinades “pots fer el que vulguis, amb diferents colors, combinar-les amb plantes hidrofilitzades i tenen una elegància diferent que no tenen les parets amb quadres o les parets pintades” i afegeix que “aporten sensació de tranquil·litat i de benestar, i també d’alegria”.
Canadell comenta, també, que pel que fa als jardins exteriors, moltes persones prefereixen posar gespa artificial i que, “com a empresa que aposta pels jardins sostenibles, no hi estem molt d’acord”. Ens recorda que la gespa artificial no deixa de ser un plàstic i ve de residus petrolífers i, “is estem pensant en què el planeta s’està escalfant, la gespa artificial s’escalfa i s’irradia molt”. Estem, per tant, davant d’una disjuntiva que s’arregla fàcilment.
Hi ha molta gent que no vol una despesa d’aigua molt alta, però Canadell avisa que “hi ha gespa que requereix poc reg” i apunta que “hi ha la gespa C4, per a climes més temperats i s’estan adaptant molt bé amb el canvi climàtic que estem vivint”. Hi ha “tepes” en els quals es barregen la gespa C4 amb els altres tipus, el que fa que el jardí es mantingui igual durant tot l’any i necessiten menys aigua i agafen menys malalties. Amb això, a més d’estalviar en molts sentits, es compta amb una gespa de qualitat i que no perjudica tant al medi ambient
Habitualment, els clients es deixen aconsellar, si bé molts miren per internet el que els hi agradaria i “així saps els seus gustos i et pots adaptar al que més els hi agrada”, comenta Canadell. Qualsevol espai es pot adaptar i es poden dissenyar jardins per a totes les preferències