Isabel Martínez, presidenta de la Comissió d’Higiene de Mans del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), ens il·lustra sobre una correcta higiene de mans i els seus beneficis
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que la higiene de mans “té com a objectiu evitar la transmissió de microorganismes. És una acció que s’ha d’incloure dins les accions de la vida diària, com per exemple abans i després de dinar i d’anar al lavabo, quan veiem les mans brutes d’algun material, i sempre que necessitem realitzar aquesta acció per a sentir-nos més nets. Així evitem la contaminació de microorganismes dins del nostre entorn”. Ho explica Isabel Martinez, presidenta de la Comissió d’Higiene de Mans del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).
L’especialista alerta que si es fa de forma incorrecta “es poden contraure malalties, especialment dins de l’àmbit sanitari. Hi ha malalties que es propaguen per mitjà del contacte amb altres persones, o a través de partícules del tracte respiratori que es dipositen a les superfícies. Si no realitzem una correcta higiene de mans, podem contagiar-nos i contagiar a altres persones”.
S’ha d’inculcar
Martínez parla d’un hàbit que “des de petits s’ha d’inculcar. Si la tècnica es fa de manera correcta, es poden evitar malalties en els infants. A casa se’ls hauria d’acompanyar a fer la higiene de mans fins que es realitzi de manera automàtica. El joc és una manera fàcil de poder adquirir aquest hàbit”. La presidenta de la Comissió d’Higiene de Mans del CST, sobre com realitzar una correcta higiene de mans, apunta que “hem de ser capaços d’arribar a tots els racons de les mans” seguint aquests passos: el palmell de la mà, el dors de la mà, les zones interdigitals (tant per la part dorsal com palmar), la zona del dit polze intern i extern i les puntes dels dits.
També afegeix que “s’hauria d’arribar més enllà del canell” i proposa dues tècniques per realitzar aquesta acció. “Si veiem les mans brutes, es pot fer amb aigua i sabó. Per altra banda, si no estan brutes ho podem fer amb solució hidroalcohòlica, tenint en compte que encara que no es vegi tenim les mans contaminades a conseqüència del contacte continu amb superfícies i objectes”.
En l’àmbit sanitari, s’ha de tenir més cura, ja que “les nostres mans són la font de transmissió més important de microorganismes, cap a les persones malaltes com cap a altres professionals de la salut”. Sobre la higiene de les ungles, recomana “portar-les curtes i netes. Per a la seva higiene cal tancar els dits i fregar-los sobre el palmell de la mà, on tenim sabó neutre o solució hidroalcohòlica. La utilització de raspalls no és gaire aconsellable perquè es poden produir petites ferides que, si no es va amb compte, es poden infectar”.
Finalment, la presidenta de la Comissió d’Higiene de Mans del Consorci Sanitari de Terrassa aconsella que “tot el que portem a les mans, com ara joies, esmalts, polseres, interfereixen en el fet que el producte que utilitzem per a realitzar la higiene de mans no pugui arribar a tot arreu i, per tant, no quedin correctament netes i descontaminades”.