Un acompanyament per a una adaptació òptima

Sergi Estapé
5 de setembre de 2024

El mes de setembre, com passa regularment cada any, marca l’inici de la temporada escolar. Els alumnes de les etapes d’infantil, primària i secundària, deixen enrere uns mesos de vacances i dedicats principalment a l’oci per posar-se de nou les piles i començar el curs 2024-2025. És el moment per reprendre els costums que comporta l’any escolar i, si són infants que s’estrenen en aquest camí, necessitaran unes pautes per tal que la seva adaptació sigui la més plàcida possible.
En aquest sentit, les persones que formen les famílies es converteixen una mica en l’eix, ja que són els referents educatius més directes dels infants i també els responsables més rellevants de la formació i el seguiment escolar dels seus fills. Cal aclarir, tanmateix, que fer un acompanyament del procés d’integració escolar dels fills no significa en cap cas assumir tasques que no els hi són pròpies, com fer-los els deures.
Quan es parla d’acompanyament, els punts que s’han de tenir en compte són manifestar un interès per què fan els infants a l’escola, ajudar-los a organitzar el seu temps o reforçar els continguts escolars aplicant el que van aprenent a casa. Sempre, sobretot, garantir-los un temps de descans i oci. La família ha de potenciar en els fills l’autoconeixement, l’autoestima, la capacitat d’autonomia, el valor de l’esforç i la responsabilitat.

Treball conjunt

Un bon seguiment i acompanyament, a més, es fonamenta en un treball conjunt entre la família i els responsables de l’escola, amb un treball construït des de la confiança, amb coherència i coordinació, de manera que tot el que els hi arriba en el centre educatiu es reforci des de casa, i a l’inrevés.
Hi ha una sèrie de premisses que poden reforçar aquest acompanyament. Les famílies han de procurar tenir una bona comunicació amb el centre educatiu i actueu de manera coherent i també és imprescindible que parlin amb respecte dels docents davant dels fills. Així mateix, si hi ha qualsevol dubte o neguit s’han de fer arribar al centre escolar.
A casa, també és molt important que els infants disposin d’un lloc que reuneixi unes condicions mínimes per estudiar o fer altres tasques relacionades amb les classes. Ha de ser un espai ben il·luminat, sense sorolls ni objectes que els puguin distreure. En aquest acompanyament
Una altra tasca que pot ajudar als alumnes és que des de les famílies es supervisin les feines escolars que han de fer a casa i és recomanable marcar horaris i rutines perquè les puguin fer. També és aconsellable no alarmar-se en excés si suspenen algun examen. És més positiu ajudar-los a analitzar els possibles motius i afrontar-ho com a una oportunitat per a millorar.
Això no impedeix que els pares es mostrin exigents amb les responsabilitats escolars diàries dels fills i, si cal, s’han d’establir un seguit de normes per aconseguir-ho. Una bona idea és aplicar els aprenentatges que fan a l’escola en les tasques diàries de la llar.

Activitats de reforç

D’altra banda, resulta molt efectiu el fet que els infants es dediquin a altres activitats que col·laborin en el reforç dels aprenentatges que estan duent a terme a l’escola. Hàbits com la lectura, l’escriptura, el càlcul mental, els exercicis de memòria o de lògica aportaran molts beneficis.
Saber de primera mà els projectes que treballen durant les seves hores lectives, les sortides previstes, els exàmens o les dificultats amb què es troben representen punts valuosos en tot aquest aprenentatge.
Tampoc sobra mostrar interès per les seves relacions amb els seus companys de classe, els docents i la resta de personal que treballa al centre. Són persones que conviuran moltes estones amb els fills i va bé saber detalls.

Primer any, canvi de centre o un curs més

Si l’infant inicia la seva etapa escolar, cal motivar-lo per fer una bona entrada a l’escola. Si canvia de centre, és important que conegui els espais i pugui establir contacte amb alguns dels nous companys i companyes abans de començar el curs. Si l’inici de curs provoca alguna manifestació d’angoixa, s’ha d’informar tan aviat com es pugui per si s’han de prendre mesures per facilitar-ne l’adaptació. També cal fer reflexionar els fills i filles sobre l’esforç i la responsabilitat que comporta començar un curs més elevat.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: