El tumor més freqüent en les dones

El Dia Mundial del Càncer de Mama té com a objectiu conscienciar de la rellevància del diagnòstic precoç
Sergi Estapé
18 d'octubre de 2022

Demà se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama, una jornada que té per objectiu conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. Les dades de 2020 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), revelen que aquell any se’n van registrar més de 2,2 milions de casos i s’estima que prop d’una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida.

El doctor Israel Barco, especialista en Ginecologia i Obstetrícia i expert en Patologia Mamària a Àptima Centre Clínic, assenyala que les causes d’aquesta malaltia “és una combinació de factors, uns de modificables i altres són no modificables”. Entre els no modificables, punta, “és l’envelliment, i és el factor de risc més conegut en qualsevol classe de càncer, i el de mama no queda de banda”.També hi ha l’existència de mutacions genètiques o l’exposició a estrògens, que es refereix, diu Barco, “a les dones que han tingut la primera menstruació abans dels 12 anys o la última després dels 55 tenen més risc, perquè han estat més temps exposades a estrògens”.

Altres poden ser “la densitat mamària o el fet d’haver rebut en edats joves radioteràpia toràcica o la història familiar de càncer de mama o d’ovaris”.Quant als modificables, l’especialista en Ginecologia i Obstetrícia comenta que s’ha de combatre el sedentarisme, amb exercici regular, “evitar el sobrepès o evitar la teràpia hormonal substitutiva més enllà de cinc anys”.

També és un factor de risc en dones que han tingut el primer fill després dels 30 anys que, com apunta Barco, és força habitual. “Com més lactància es dona, més protecció s’adquireix”, assegura. I també alerta el consum d’alcohol com una possible causa o factor de risc. Pel que fa als tractaments, Barco ens parla de tres pilars, la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia.

En cirurgia es fa un “tractament local”,i es pot fer una cirurgia conservadora i si són tumors petits, es poden treure sense afectar a la mama i conservant-la, afegint radioteràpia. La quimioteràpia, diu, “té mala reputació”, però actualment afirma que “són més selectives, amb menys efectes secundaris, molt millor tolerades i, així com la part quirúrgica ha anat progressivament a menys, conservant més la mama, la quimioteràpia ha anat a més, perquè és molt més efectiva”.

Hormonateràpia

Dins d’aquesta teràpia hi ha l’hormonoteràpia. “El 70% de càncers de mama han utilitzat la via hormonal per créixer i nosaltres tenim a l’abast terapèutica anti hormonal, per dir-ho així, per bloquejar-ho”. El tercer pilar seria la radioteràpia, que, assegura, “ha evolucionat molt i es pot dirigir de manera tangencial a la part afectada i on hi ha el tumor” i evitar el màxim la radiació dels altres òrgans”.

És important, diu Barco, l’autoexploració mamària després de tenir la regla i també són rellevants les campanyes de cribratge que, apunta, a Terrassa tenen forta acceptació. Les persones que tenen antecedents múltiples de càncer de mama, afegeix, han d’anar als especialistes per comprovar si hi ha algunes mutacions.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: