Tot per un consum amb responsabilitat

Altres facetes. S’ha d’educar allunyant-se de les tendències i prioritzant les necessitats dels infants
Sergi Estapé
3 de setembre de 2022

Dins de tot el que suposa l’engranatge educatiu dels infants, un dels punts a tractar i que es pot canalitzar des de diversos angles, com poden ser el familiar o l’escolar, és el consum responsable. És crucial que, des de petits, els nens adquireixin hàbits beneficiosos i aquest consum que també es qualifica de mecànic, pel fet que segueix les tendències que marquen els grans mitjans de comunicació, les xarxes socials o que volen per imitar els seus amics, no sigui el camí que vulguin trepitjar.

En l’àmbit familiar, és imprescindible saber dir que no al que no és adequat per als fills, sempre tenint en compte les edats, les característiques de cadascú i les necessitats de veritat. Un fet que s’ha de posar sobre la taula i que els progenitors (i també els docents en la mesura que puguin) han d’inculcar el valor de les coses que es tenen. Desgraciadament, en moltes ocasions, els infants no valoren de manera suficient tot el que tenen. 

Un excés de joguines o de regals, pot comportar aquestes actituds que, a vegades, per comparacions absurdes amb els amics o companys de classe, fomenten la visió que tenen poc i encara demanen més. És el deure dels pares fomentar que els infants coneguin el valor dels objectes i que les coses no s’aconsegueixen de franc. És important, per aquesta qüestió, dedicar un temps per informar els nens amb la intenció que sàpiguen realment escollir els articles amb uns criteris responsables. 

Menys vulnerables

Això els pot convertir en persones molt menys vulnerables a tots els estímuls derivats de la publicitat i les grans campanyes per incentivar el consum. Un factor a evitar, també, és aquella dèria instal·lada de la compra compulsiva que només provoca que anem acumulant productes que, a la llarga, s’acaben llençant. És inexorable que aprenguin a valorar l’objecte i que procurin que tinguin una durabilitat extensa.

Tot i que no sempre serà fàcil, promoure els regals no materials també és una bona mesura per educar els infants cap a aquest consum responsable. No cal que sigui sempre, però es pot incloure com a una alternativa en la sèrie de regals que es fan durant l’any.

Està clar que un dels motius per demanar-los que acceptin fugir cada vegada més del consum mecànic és fer-los veure que no tots els infants tenen les mateixes possibilitats. També, que els pares siguin un exemple, facilitat molt més que els fills adoptin aquesta forma de vida.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: