Terrassa millora en segregació escolar

Síndic de greuges. Segons el seu informe, es mostra que la ciutat és, de les més grans, la que més l’ha reduït
Sergi Estapé
9 de febrer de 2023

Terrassa és la gran ciutat catalana que més ha reduït la segregació a les aules en els darrers 5 anys, segons ha revelat el darrer informe del síndic de greuges sobre el Pacte contra la segregació escolar. La ciutat ha abandonat els primers llocs de la llista, tant amb el sistema de càlcul anterior com amb el sistema actual.

El primer informe del síndic de greuges sobre aquesta qüestió, que situava Terrassa al capdamunt de la llista de ciutats amb major segregació, es va elaborar l’any 2016. L’Ajuntament de la ciutat va encarregar un informe a la Diputació de Barcelona que es va presentar dos anys més tard, el 2018. L’informe va mostrar la diagnosi i va suposar el punt de partida de les mesures adoptades a la ciutat. L’any 2019, el Pacte per la Segregació va marcar l’inici de l’adopció de mesures en aquest sentit a escala de país.

L’indicador emprat per mesurar la segregació és l’índex de dissimilitud, que va de 0 (centres on no hi ha segregació) a 1 (que correspondria a un centre completament segregat). En principi, aquest índex es calculava a partir de l’alumnat d’origen estranger. A partir del curs 2021-2022, però, es va començar a comptar a partir de l’alumnat que s’ha identificat com a NESE (alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu) per la seva situació socioeconòmica o pel seu origen. 

A Terrassa, aquest índex, és actualment 0,4 a primària i 0,25 a secundària. Amb aquestes xifres, la ciutat se situa al 10è lloc de la llista. Amb l’indicador original (alumnat d’origen estranger), Terrassa ocuparia ara el 13è lloc.

Estudis i informes

Els diferents estudis i informes sobre segregació indiquen que aquesta no hauria de superar l’índex de segregació urbana. Això vol dir que la distribució de població de diferents orígens i perfils socioeconòmics en una escola o institut hauria de coincidir amb la població resident al voltant del centre. 

A Terrassa, l’índex de segregació urbana se situa al voltant del 0,29. Als centres educatius, el 0,4 d’alumnes amb necessitats específiques a primària el supera, però no el 0,25 de secundària.

L’acord per la ràtio 20 i altres mesures han estat clau per aquesta reducció de la segregació a la ciutat, segons han apuntat els responsables municipals de la regidora d’Educació.

La Generalitat de Catalunya va instaurar aquesta ràtio de 20 alumnes a I3 als centres públics en aquest curs, però a Terrassa hi va haver un acord de ciutat que va possibilitar estendre la mesura també als concertats. Aquesta reducció, segons es manifesta, evita el fenomen anomenat sobreoferta educativa, que suposa un excés de places que afavoreix que determinats perfils de famílies triïn determinats centres, desequilibrant la composició social de les aules. 

A més, remarquen des de l’administració, que aquesta mesura ha evitat el tancament d’una vintena de línies a la ciutat per la baixa natalitat, i aporta altres beneficis, com són la millora la qualitat de la docència i, a més, deixa marge per absorbir la matrícula viva.

Públics i concertats

La nova ràtio establerta, que s’anirà estenent progressivament a la resta de cursos, s’aplica a tots els centres públics i concertats, excepte els centres amb més demanda que oferta que hagin estat expressament autoritzats, que poden arribar a 22 alumnes per aula.

En els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya, s’ha contemplat una partida de 58 milions d’euros per combatre la segregació escolar.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: