Quan pateix el cartílag

Aquesta malaltia, que no té capacitat de regeneració, es presenta amb un dolor mecànic quan fem alguna activitat. Si avança en estats severs, fins i tot pot afectar estant en repòs. Hi ha factors de risc que es poden controlar, com l’excés de pes, i d’altres que no es poden prevenir, com és la genètica
Sergi Estapé
20 de desembre de 2022

Com explica el doctor David Mateu, especialista en Traumatologia i en Cirurgia del Genoll a Àptima Centre Clínic Terrassa, l’artrosi és “l’artrosi és la degeneració del cartílag que recobreix les articulacions”. El cartílag és un teixit que recobreix la superfície dels dos ossos d’una articulació, i que té la funció de “suportar la fricció del moviment i distribuir les càrregues durant l’impacte”. No té capacitat de regeneració, amb el qual, dependrà del “desgast progressiu durant la vida”, que és el que comportarà l’evolució final a l’artrosi.

Vidal comenta que hi ha 4 graus en la classificació de l’artrosi. “Com a exemples, una artrosi de grau II és quan hem perdut el 50% del gruix del cartílag i una artrosi de grau IV quan hem perdut tot el gruix i ja tenim exposició de l’os que estava recobrint”. L’especialista ens assenyala també que “el símptoma i motiu de consulta fonamental de l’artrosi és el dolor, que és mecànic, quan fem una activitat”. Si aquesta artrosi avança fins a graus severs, el dolor “pot ser inclòs en repòs”, apunta.

Altres símptomes “són la limitació de la mobilitat, ja que sense un bon lliscament del cartílag, l’articulació no mou tan bé o hi ha rigidesa, sobretot quan l’articulació porta una estona en repòs”, manifesta Vidal. Pel que respecta als factors de risc, el traumatòleg detalla que “n’hi ha que es poden controlar i altres que no”.

Entre els factors que es poden controlar tenim “l’excés de pes, ja que com més pes s’aplica al cartílag més es va desgastant al llarg de la vida”, diu, i, afegeix, “l’activitat física moderada també s’ha demostrat protectora front l’artrosi. El motiu és perquè “les articulacions es mouen gràcies als muscles que els hi donen estabilitat junt amb els lligaments”, assegura i, com més forta tenim la musculatura, “més estables i en millors condicions treballen les articulacions, reduint el desgast progressiu”.

Vidal ens avisa que “els factors que no podem controlar són els genètics, malalties reumatològiques que afecten els cartílags, lesions o malalties pròpies del cartílag o fractures que han danyat aquest cartílag per causa traumàtica”.

Els tractaments

Quan es fa referència als tractaments per afrontar l’artrosi, l’especialista ens recomana, d’inici, el control del pes i activitat física moderada. Segons la simptomatologia el metge pot receptar antiinflamatoris o analgèsics, que són efectius en les primeres fases, si bé, recorda, “en el cas dels antiinflamatoris no s’aconsella un ús continuat sense prescripció pels possibles efectes adversos associats”.

Si aquest tractament no és suficient, es poden proposar les infiltracions. “Segons la localització poden ser de corticoides, àcid hialurònic o plasma ric en plaquetes (PRP)”, afirma el traumatòleg.

“Els corticoides tenen un efecte més potent, però més curt”, declara l’especialista, que apunta també que “no s’aconsellen de manera repetida en estadis d’artrosi poc avançats”. D’altra banda, subratlla que “el PRP són factors antiinflamatoris naturals que “s’aconsegueixen de la mateixa sang del pacient”. A més, remarca que “s’extreu sang, es centrifuga a molta alta velocitat i el plasma que s’obté amb factors antiinflamatoris naturals s’injecta a l’articulació afectada”. És un procediment que es pot fer tantes vegades com es necessiti mentre sigui efectiu.

En cas que aquests tractaments no aportin la solució esperada, Vidal ens alerta que “ja no queda cap més opció que la intervenció quirúrgica. L’especialista explica que “en la majoria dels casos, es tracta d’implantar una pròtesi de genoll” que acostumen a oferir bons resultats, “sobre el 90% dels casos”. Actualment, agrega, “estan agafant força noves tecnologies com la cirurgia navegada o cirurgia robòtica”, que, que són dues tècniques que “estan ajudant als cirurgians a implantar les pròtesis de manera més personalitzada a cada pacient”, amb l’expectativa que això millori el resultat de tot plegat.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: