Per a quan es fa fosc més aviat

Sergi Estapé
29 de setembre de 2022

Amb l’arribada de la tardor, retornen algunes fruites de temporada que aporten alguns beneficis per al nostre organisme. Ha passat el temps de peces més saciants, amb alt contingut en aigua, com poden ser la síndria o el meló, que contenen més d’un 90% d’aquest element. Ara, com explica Núria Fernández, nutricionista de l’Atlètic Terrassa Hockey Club, és l’època de fruites amb força vitamina C i que ajuden a reforçar el nostre sistema immunitari, com tenen les que pertanyen a l’espècie dels cítrics, i també els que aporten vitamina A.

“Amb el canvi del temps, es fa de nit més aviat, el dia és més curt i anem més cansats, i s’ha de potenciar més el consum d’aquests productes, com poden ser les taronges o les mandarines, que ens aporten aquesta vitamina C”, explica Fernández. També ens comenta que la naturalesa ens porta fruits de colors amarronats, ataronjats o vermellosos, com són les magranes o els caquis, que ens aporten vitamina A. fora de la fruita, a aquesta època de l’any, la carabassa o el moniato també són aliments que ens aporten vitamina A.

També hi ha fruites atemporals en aquesta època, com poden ser la poma o la pera. “Totes les fruites tenen la seva temporada, si bé n’hi ha que l’allarguen més”, com aquestes dues. També afegeix el kiwi, com a producte que aporta molta vitamina C. “Són fruites molt saludables, però són tropicals i ens interessa consumir-les, però no cada dia”.

Mes de setembre

Durant el mes de setembre que ja s’acaba, continua havent-hi altres fruites com són el raïm, que encara el podem trobar en les pròximes setmanes, o les figues, que ja s’estan acabant als comerços, si bé amb la calor que s’ha mantingut fins als últims dies, allarguen una mica la seva presència a la secció de la fruita.

La nutricionista de l’Atlètic ens ajuda a trencar alguns mites relacionats amb la fruita i la seva ingesta, com que tenen massa sucre i no és bo abusar o altres. “Relacionar la fruita amb un aliment ric en sucre, ja és un mite”, assegura, i afegeix que “la fruita conté fructosa, que és el sucre propi de les fruites”.

A més, ens detalla que la fructosa “no és un sucre lliure, que és com el sucre que afegim a un cafè” i apunta que “el sucre de la fruita forma part del seu ADN o de la seva matriu”. A més, també assegura que “la fruita és molt rica en fibra, que és la que evita que absorbim tan ràpidament el sucre i evita els pics de sucre en sang”. Fernández subratlla que “no hem de patir pel sucre que porta la fruita” i diu que no hi ha res que relacioni la fruita amb problemes de salut o amb el fet d’engreixar-se.

La nutricionista reitera que hi ha fruites més dolces, com el raïm o les figues, però això “no vol dir que tinguin més sucre i el que passa és que no tenen tanta aigua”. Fernández agrega, sobre aquesta qüestió, que “venim d’un estiu on hem menjat, per exemple, síndria, que té molta aigua, perquè ens ajuda a hidratar, i ara arriben fruites que ens aporten més energia per volum, perquè com més petita és la fruita, menys aigua té”.

També hi ha un altre mite que diu que no és recomanable menjar fruita a les postres d’un àpat com el dinar o el sopar. Fernández assenyala que, a la seva experiència en el camp de la nutrició fa que la seva conclusió sobre aquesta qüestió sigui que “quan algú et recomana menjar la fruita fora dels àpats, només es pot relacionar, científicament, amb problemes digestius i en persones que a les quals els costa pair alguns aliments, per exemple, rics en fructosa”. En aquest cas, opina, sí que tindria sentit separar-ho.

Una segona opció que seria comprensible és en el cas que la persona vulgui separar-ho, pel fet que acostuma a fer cinc àpats al dia i d’aquesta manera pot “fraccionar més el que es menjarà durant el dia”.

Fruita suficient

Una de les temàtiques que, sovint, es tracta en programes relacionats amb l’alimentació, és la que fa referència a si la població menja fruita suficient o la que necessita el seu cos. La nutricionista de l’Atlètic admet que, en general, “hi ha molta gent mandrosa” a l’hora de consumir fruita. “A Catalunya i en tot el Mediterrani, tenim fruita a l’abast i relativament econòmica, però, tot i això, a vegades a la gent li fa mandra, moltes ocasions per falta de planificació”, assenyala Fernández.

La fruita és un producte fresc i encara que no es pot congelar, com passa amb les verdures i, possiblement per aquest motiu, moltes vegades hi ha gent que opta per no comprar-ne, per por que es faci malbé abans d’hora. “És un tema educacional i no conec cap nen que no li agradi la fruita i és la feina dels pares” promoure el seu consum i que a casa en trobin sovint.

Un dels aspectes que s’han de tenir en compte és el de rentar bé la fruita. És imprescindible utilitzar estris nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments. S’ha de rentar sencera i amb pell sota el raig de l’aixeta i fregant-ne la superfície, el que evita que, quan es talla, els microorganismes i altres contaminants passin a l’interior. S’han de rebutjar les parts de la fruita amb fongs, ferides, talls o zones massa madures fetes malbé.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: