Promoure l’hàbit d’un consum que sigui responsable

Sergi Estapé
26 de març de 2025

El consum està molt present en les nostres vides i els infants i els joves des de ben petits reben diferents missatges dels mitjans de comunicació, dels amics i d’altres canals que els inciten a comprar i consumir de manera mecànica productes que molt possiblement són prescindibles o que són inadequats per a la seva edat. Una certa austeritat els permetrà descobrir que el que els fa sentir bé no és el que puguin tenir, sinó el que realment senten.

Educar els fills en un consum responsable, amb una pauta en la qual saben distingir les necessitats reals de les altres, potencia que aprenguin a prioritzar, a saber evitar les influències externes, a fugir dels impulsos i a ser responsables. Aquesta manera d’actuar ajuda als infants al fet que valorin més el que ja tenen, i que s’alliberin de la insatisfacció i l’ansietat que els pot generar un consum compulsiu. Són uns valors que els ajudaran al llarg de la seva vida.

Per fomentar el consum responsable es poden seguir una sèrie de consells. Com, per exemple, tenir clars els criteris que fan referència a les necessitats reals de consum dins l’àmbit familiar. S’ha de saber dir que no quan els fills demanen coses que no necessiten o que no són adequades a la seva edat o al seu grau de maduresa.

També és recomanable evitar el consum mecànic, que és aquell que arriba quan se segueixen les tendències que marquen els mitjans de comunicació o per imitació dels seus amics. A més, cal reduir l’excés de joguines, roba i altres objectes que fan que els infants i joves no valorin el que tenen i se sentin insatisfets perquè sempre hi ha coses que no posseeixen.

És bo, a més, que aprenguin a relativitzar allò que creuen que és necessari i descobrir que les coses que els fan sentir bé no són tant el que tenen com el que fan i el que són.

Un producte determinat

Un consum responsable també vol dir tenir en compte com s’ha fet un producte determinat, les condicions de treball dels qui han participat en la seva elaboració i si en la seva fabricació s’ha respectat el medi ambient. Anar a comprar junts, així mateix, pot ser una manera perquè entenguin molts d’aquests punts.

Apostar pels regals no materials i conscienciar-los que els objectes i joguines s’han de conservar perquè durin més, contribuint a posar fi a la cultura de comprar i llençar. Cal que sàpiguen que no tots els infants tenen les mateixes possibilitats per accedir als béns de consum necessaris i dur a terme accions solidàries.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: