A principis d’aquest mes d’abril es va celebrar el Dia Mundial de sensibilització sobre l’autisme. Com explica el doctor Robert Cilveti, especialista en Pediatria i Psicòleg Clínic, i que visita a Àptima Centre Clínic Terrassa, el trastorn de l’espectre autista (TEA) “afecta la manera com una persona es comunica, interactua amb altres persones i processa la informació”.
Cilveti comenta que “tant els símptomes com la seva severitat poden variar molt d’un cas a un altre”. Algunes persones amb TEA poden tenir símptomes molt lleus i portar una vida pràcticament independent, mentre que altres poden presentar símptomes més greus i necessitar suport i assistència continus. L’especialista afegeix que “les causes exactes no es coneixen amb exactitud, però es creu que probablement són una combinació de factors genètics i ambientals”.
S’ha demostrat que hi ha certes mutacions o canvis genètics que són més comuns en les persones amb TEA, però Cilveti incideix que “és important destacar que no totes les persones amb aquests canvis genètics desenvoluparan TEA i que no totes les persones amb TEA presentaran aquests canvis genètics”. A més, diu que “factors ambientals com l’exposició prenatal a certes substàncies químiques o tòxics” també s’han relacionat amb un major risc.
“Tant els seus símptomes com la seva severitat poden variar d’un cas a l’altre”, diu Robert Cilveti
Altres factors, com l’edat avançada dels pares en el moment de la concepció o les complicacions durant l’embaràs o el part, també poden jugar un paper en el desenvolupament del TEA. El consens científic, però, “és que les vacunes són segures i en cap cas el causen”.
AVALUACIONS MÈDIQUES
L’especialista afirma que “es diagnostica a través d’un conjunt sistematitzat i combinat d’avaluacions conductuals i mèdiques” i ens recorda que “actualment no hi ha cap cura coneguda, però sí una varietat de tractaments i intervencions disponibles que poden ajudar els nens o adults amb TEA a millorar les seves habilitats de comunicació i socials, gestionar comportaments i millorar la seva qualitat de vida, com les rutines estructurades”.
També es poden prescriure medicaments “per ajudar a gestionar símptomes específics, com ara ansietat, l’insomni, la depressió o la hiperactivitat”, diu.