Una presència que s’incrementa

L’orientador. Es tracta d’un docent que assessora en diversos vessants
Sergi Estapé
18 de març de 2023

La figura de l’orientador en els equips educatius dels centres de Formació Professional va néixer amb l’objectiu de fomentar l’acompanyament de l’alumnat d’una manera coordinada des d’una línia pedagògica competencial i orientadora. També es considera una bona eina de cara a la prevenció de l’abandonament escolar prematur, a la millora de l’èxit educatiu i a la inserció en la vida laboral del nostre alumnat.

Josep Lluís Medina, coordinador de Formació Professional dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, explica que, en principi, “hi ha dos vessants” pel que fa als orientadors. Una orientació prèvia a la Formació Professional, on a l’alumnat “se li ha de donar a conèixer quines són les opcions de continuació dels seus estudis, sobretot quan fan quart d’ESO”. És una mena d’orientació, prossegueix, que mostra “les possibles professions o sortides professionals i les tasques que es fan en cada cicle formatiu”.

Un altre vessant

L’altre vessant de l’orientació, és quan l’alumne ja està dins del cicle formatiu. “L’orientador, llavors, té la funció d’explicar-li a quin cicle formatiu està, les possibles sortides professionals que té o les possibles continuacions, com passar a un cicle superior o anar a la universitat”, assegura.
A més, Medina afegeix que en l’aspecte de l’orientació, “és important, ja que la majoria de cicles informatius tenen un ventall molt ampli de possibilitats, sigui industrial o sanitari, té diferents sectors dins dels estudis i és important que s’orienti a aquests estudiants” cap on poden encaminar-se a escala professional o laboral.

Una altra de les tasques rellevants que pot dur a terme un orientador és, segons apunta el coordinador de Formació Professional dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, és el de “cercar empreses”. Medina aprofundeix sobre aquesta qüestió i sosté que “a tots els estudis de grau mitjà i de grau superior, s’han de fer pràctiques i l’orientador ha de veure quines són les característiques de l’alumne i trobar una empresa que s’adapti a aquestes característiques”.

També, especialment en el grau mitjà, la figura de l’orientador, comenta Medina, pot ser cabdal per intentar reduir l’absentisme i l’abandonament escolar, amb un suport i un seguiment adequats. Són unes quantes tasques que ha d’assumir aquest professional

Segons explica el coordinador de la comarca, en principi, tots els centres que ofereixen estudis d’ESO i Batxillerat ja han de disposar de la figura de l’orientador. No hi havia un costum d’incloure un orientador en l’ensenyament postobligatori. Des del curs passat s’ha inclòs en la Formació Professional aquest fet, de posar un docent orientador.

“Aquest any, al Vallès Occidental el tenen dos centres i la perspectiva per l’any entrant és ampliar-ho i s’està dotant tot depenent del tema pressupostari”, declara Medina. Als cicles formatius hi ha un tutor, que fa sessions setmanals amb el grup i, allà, pot detectar algun problema en alguns alumnes.

“Hi ha proves unes d’acolliment en tots els centres per veure l’estat del grup i l’estat personal dels alumnes, i el tutor és l’encarregat de detectar si passa alguna cosa”, afegeix. Si el tutor detecta alguna problemàtica o algun cas, “ho deriva a l’orientador, que serà qui intentarà reconduir la situació per evitar l’abandonament ui que l’alumne continuï els seus estudis”, apunta.

Centre educatiu

L’orientador comenta que és una figura que forma part del centre educatiu. “No és un càrrec directiu i la seva tasca és un càrrec de coordinació i que dedica el seu temps a les tasques d’orientació”, afirma el coordinador de Formació Professional dels Serveis Territorials de la comarca vallesana. Es tracta de professionals que, la majoria, són “psicopedagogs”.

El compromís de l’administració és anar incrementant cada any la presència dels orientadors en els diversos centres de l’àmbit català. “La idea és que, d’aquí a uns anys, tots els centres disposin d’aquest figura de l’orientador”, manifesta Medina. Depèn tot plegat de temes pressupostaris i altres contingències.
Al curs 2018-19, la Direcció general d’ordenació curricular de Formació Professional, va incorporar, de manera experimental i a través d’una prova pilot, la figura de l’especialista orientador en sis centres educatius de Formació Professional públics. La seva consolidació s’ha anat forjant des de llavors i es treballa per anar incrementant la seva presència.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: