Poden afectar el cor i els ossos

El pròxim 25 de maig se celebra el Dia Mundial de la Tiroide. La jornada té com a objectiu incrementar la consciència a les persones sobre les morts secundàries a la seva patologia i la importància del seu diagnòstic, tractament i prevenció oportuns
Sergi Estapé
17 de maig de 2022

La tiroide és una glàndula situada en la part central del coll i té forma de papallona. Com a funció, produeix i allibera les hormones tiroidals, que estan involucrades en el creixement, en el manteniment de la major part de les funcions corporals i en la regulació del metabolisme. Les malalties tiroidals són entre cinc i vuit vegades més freqüents en dones que en homes i la possibilitat de presentar una disfunció augmenta amb l’edat.

Els seus trastorns són de dos tipus, explica el doctor Luis García Pascual, especialista en Endocrinologia.”Funcionals, per alteració de la funció, perquè està incrementada o disminuïda, o estructurals, que vol dir que hi ha algun tumor”, comenta. Afegeix que en moltes ocasions, “passen desapercebuts, perquè són trastorns petits o perquè no es noten o perquè s’habitua” i apunta que “els funcionals, molt freqüentment, es detecten perquè s’examina una altra alteració i en altres, el pacient nota molèsties al coll i descobrim un tumor”

Principalment, els trastorns afecten el cor i els ossos i també pot produir osteoporosis, és a dir, debilitat dels ossos. Es pot produir, també, elevació del colesterol. Els trastorns estructurals deriven en tumors. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que aproximadament uns 750 milions de persones presenta algun trastorn tiroidal, encara que un 60% ho desconeix.

Els seus símptomes són diversos, com cansament, l’augment o pèrdua de pes, alteracions o variacions de l’estat d’ànim, restrenyiment, mal de coll, inflor al coll, augment de la sensibilitat al fred, debilitat muscular, dolors articulars, alteracions en el cicle de menstruació, canvis a la pell, cabell i ungles, infertilitat en dones joves i ronquera.

Però, com comenta el doctor García Pascual, “són inespecífics”, ja que es pot tenir de manera freqüent per separat i poden ser comuns. Per tant, “s’ha de valorar el conjunt i la persistència”.

Utilitza iode

La tiroide, utilitza iode per fabricar les seves hormones i, com a resultat, és aconsellable que la sal que comprem estigui iodada. També és recomanable consumir peix almenys dues o tres vegades per setmana. Les dones poden patir alteracions tiroidals, sobretot a partir dels 40 anys.
L’hipotiroïdisme no tractat augmenta les complicacions durant l’embaràs i és important controlar els nivells hormonals trimestralment. El tractament ha d’intentar realitzar-se abans de l’embaràs. Quan s’està embarassada, els fàrmacs antitiroidals són la millor opció i els controls hormonals han de ser regulars i molt freqüents.

Canvis en el pes quan es tracta

Molts dels pacients amb hipertiroïdisme, perden pes i, com més sever sigui, més possibilitats tenen de perdre quilos. De totes maneres, aquestes pèrdues de pes quan es tracta aquesta malaltia, es poden convertir, posteriorment, en el contrari, és a dir, en un augment de pes. Qualsevol quantitat de pes que es perd durant un estat hipertiroidal, es recuperarà en el moment en què se’l tracti. L’ús d’hormones tiroidals per al tractament de l’obesitat no és gaire útil. I quan se suspèn el tractament, el pes perdut es torna a recuperar.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: