Plena de propietats i força profitosa

La coliflor és una verdura que aporta molts beneficis al nostre organisme i es pot preparar de moltes maneres
Sergi Estapé
29 de setembre de 2022

La coliflor és una verdura amb molts beneficis per al nostre organisme, que admet múltiples preparacions amb totes les seves parts. És important, doncs, no llençar res.

Pertany a la família de les crucíferes, i la seva temporada abasta la tardor i l’hivern, i fins i tot inici de la primavera. Més d’un 90% de la seva composició és aigua i té un alt contingut en fibra, cosa que la converteix en un ingredient molt baix en calories.

A part de l’alt contingut en fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal, la coliflor té altres propietats beneficioses per l’organisme: ens aporta grans quantitats de vitamina C, equivalent als cítrics si en fem coccions curtes, amb el que ajuda a l’absorció del ferro de la dieta. També conté vitamines del grup B, com són la B6 o l’àcid fòlic, que són bàsiques pel funcionament i desenvolupament correctes del sistema nerviós. A part, ens aporta minerals com el potassi, fòsfor, calci o magnesi, així com compostos antioxidants.

El seu alt contingut en aigua i potassi, i baix en sodi, li confereix propietats diürètiques. Tot i que és de la família de les cols, és la que menys flatulències provoca. No obstant això, aquest efecte no desitjat es pot minimitzar afegint comí o fonoll a la cocció, o bé combinant l’àpat amb una infusió de menta o anís verd.

Coccions curtes

Per fer la coliflor, cal que les coccions siguin curtes, màxim 5-6 minuts. D’aquesta manera, a part de mantenir totes aquestes propietats beneficioses, mantindrà un punt cruixent i serà molt més saborosa. Si no la cuinem de seguida, la coliflor cal guardar-la a la nevera. Per allargar-ne la conservació, la podem embolicar amb paper absorbent (paper de cuina) i guardar-la així en una bossa de plàstic perforada al calaix de les verdures.

De la coliflor s’aprofita tot. Per exemple, els arbrets, la part que segur que tots hem cuinat alguna vegada. A part de cuinar-los al vapor o bullits, podem fer-los gratinats amb beixamel, arrebossats.

Pel que fa al tronc, cal pelar-lo traient la part més dura. Un cop pelat, el podem tallar a la jardinera o bé a daus petits, que podem saltejar lleugerament amb poc oli a la paella, salpebrem, i pot servir de “pasta” per un brou, per acompanyar una amanida tèbia, com acompanyament de carn o peix… A part, el tronc es pot aprofitar per aportar consistència a les cremes de verdures.

El tronc i els arbrets de coliflor cuits i triturats a màxima potència tenen una textura molt cremosa, i per això aporta molta suavitat a les cremes i es pot utilitzar com a deliciosa beixamel vegana.

A la botiga, moltes vegades, trobem la coliflor ja sense les fulles, però, si les tenim, també es poden aprofitar. Traient la part fibrosa central, que aprofitarem per fer un bon brou, es poden bullir o coure al vapor com qualsevol altra verdura. També en podem fer brou.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: