Orientació. Les famílies com a part del futur dels infants

L’ESO suposa un pas més en el camí de l’alumnat cap a estudis superiors i és quan ha de decidir la direcció que agafa, amb el panorama professional a l’horitzó
Sergi Estapé
17 de febrer de 2022

En finalitzar l’etapa de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), arriba el moment en el qual, els alumnes han de prendre una decisió que pot ser determinant pel que fa al seu futur, tant pel que fa al vessant acadèmic com al seu futur professional. En aquest cas, la funció dels pares pot ser molt rellevant. Sovint, en aquestes edats, els joves no tenen gaire clar cap on volen encaminar el seu futur laboral i, és molt habitual que es deixin enlluernar per les professions que apareixen en pel·lícules o les sèries, o les que estan de moda. Des de les famílies, s’ha de saber orientar i acompanyar els fills i les filles en aquesta presa de decisions. Cal saber estimular-los i ajudar-los a descobrir els seus interessos i a valorar les seves capacitats i límits.

És important treballar en conjunt amb el seu tutor o orientador del centre educatiu. Entre tots se’l pot ajudar a prendre la decisió més adequada. L’orientació acadèmica professional no només ha d’ajudar a triar, sinó que ha d’ajudar a triar bé. No es tracta només de resoldre indecisions o problemes puntuals. També es tracta d’ajudar a l’alumnat a ser independent i crítics en els seus criteris d’elecció, afavorir la presa de decisions i ser capaces de fer un projecte de futur per elles mateixes facilitant les eines necessàries construir el seu projecte de vida i professional.

Uns elements

En aquest procés de decisió poden influir una sèrie d’elements com poden ser la personalitat, les habilitats, les competències, els valors i els interessos. També s’ha de tenir molt present l’oferta acadèmica dels estudis que poden interessar, sobretot, les seves sortides professionals. I és un factor a tenir en compte el mercat de treball de les diferents professions i les seves característiques.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: