El 25 de juliol de l’any 2002, el ple de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar la creació del Consell de la Formació Professional. Han passat una mica més de vint anys de la fundació d’un òrgan consultiu i de participació social que tenia com a objectius prestigiar aquests estudis i dotar-los de millores a escala local.
Una de les mostres de la seva idoneïtat és que quan es va crear el Consell, a la ciutat hi havia 1.768 persones matriculades a mòduls d’FP i, vint anys després, la xifra s’ha triplicat, arribant als n’hi ha 4.790 matriculats.
El Consell de la Formació Professional de Terrassa el formen diferents agents relacionats amb el sector educatius, com poden ser representants dels òrgans de govern de l’Ajuntament, de les administracions públiques, com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona o el Consell Comarcal, representants empresarials, com la Cecot o la Cambra i representants sindicals, això com altres provinents de diferents entitats relacionades amb la ciutat.
En aquest sentit, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Ciurana, fa un balanç més que positiu d’aquest ens. “El Consell va funcionant força bé i va fent projectes nous, com per exemple l’estudi de les necessitats de Terrassa respecte al metall i el tèxtil, que es va fer perquè hi havia un desencaixament entre l’oferta que hi ha i la demanda”, comenta.
Ciurana afegeix que “ens trobem els diferents representants dels diferents sectors i surten iniciatives i es fan coses” i recorda que fa dos cursos es van incorporar altres poblacions, com Viladecavalls, Vacarisses o Rellinars”. La regidora apunta que “el Consell està molt viu”.
Un dels reptes en els quals es treballa amb afany és el de poder disposar a la ciutat del seu primer Centre Integrat de Formació Professional. “Estem treballant amb l’oferta que ja té Terrassa de formació professional, fent-la amb visió de futur, i hem de veure els punts on podem créixer i veure quins centres integrats podem tenir”, diu la regidora, que agrega que “falta el decret, que ha de sortir el juliol”.
Ciurana recorda que “tal com es presenten els centres integrats, no han de tenir alumnat d’ESO i ara, a Terrassa tots els instituts tenen alumnat d’ESO” i, per tant, “hem d’esperar al decret”, manifesta. El Consell, com apunta la regidora d’Educació del consistori egarenc, manté “la voluntat de continuar treballant a escala de consell i de serveis educatius per, amb mirada de futur, veure els centres que podem oferir”, comenta.
La regidora d’Educació del consistori egarenc avisa, però, que “és un camí que no són dos dies i és possible que en unes setmanes hi puguin haver novetats”. Sobre la formació professional dual, Ciurana assenyala que “necessitem empreses que tinguin alumnes” d’aquests estudis, que ja n’hi ha, i “en continuarem tenint. “És un aprenentatge bo”, assegura.
Estudiants molt joves
Ciurana recorda que “els estudiants a aquesta edat són molt joves i tots els que van a l’FP de Grau Mitjà, han de tenir el títol de l’ESO aprovat”, si bé “hi ha altres sortides, més orientades a un ofici”, afegeix. La regidora, sobre això, subratlla que, els alumnes, a aquestes edats tan tempranes, es poden equivocar, però sempre poden redreçar el seu camí cap a altres estudis que els hi vagin més bé.
Considera que cal valorar que la formació professional “és una bona sortida perquè t’obliga a pensar en les teves pròpies habilitats”. Una de les temàtiques que es treballa en ferm des de l’Ajuntament és el de l’orientació. Ciurana aposta per aquesta ajuda els alumnes, “no tan al final de tot el trajecte que has fet, sinó que la veiem com que s’ha de començar de ben petits, no entesa per dirigir-te cap a una empresa, sinó perquè els alumnes vegin una visió del món i de què poden fer, més enllà dels oficis dels seus pares”.
La regidora detalla que l’alumnat “ha de veure, visitar i tenir coneixement de tots els oficis per, quan tinguin 15 o 16 anys, tinguin una millor idea que volen fer” en el futur.
Opina també que a la ciutat es disposa d’un bon nivell educatiu pel que fa als centres de formació professional. A més, recorda que “és una oferta comarcal i tenim el mateix nombre d’alumnes que estudien a fora”, perquè els estudis que volen cursar es duen a terme a altres poblacions del voltant, “com d’alumnes de fora que vénen a estudiar aquí”.
Una formació que ha guanyat en prestigi
El prestigi dels estudis relacionats amb la formació professional, s’ha anat incrementant amb el pas dels anys i ja no es veuen com fa unes dècades. “Estem en el bon camí i la premsa que havia tingut la formació professional ha anat caient i, afortunadament, cada vegada hi ha més nois i noies que continuen estudiant després de l’ESO i redirigint el seu projecte, que d’alguna manera han d’anar descobrint”, declara Teresa Ciurana, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa. “No tothom ha d’acabar anant a la universitat”, de la manera tradicional, directament des del Batxillerat, i per aquest motiu, transmet que “si fas formació professional, també pots acabar accedint-hi”, observa la regidora.