Una oportunitat per a alumnes i empreses

Formació professional dual ocupacional. Una manera de combinar amb èxit l’aula i el lloc de treball
Sergi Estapé
18 de març de 2023

Una de les alternatives que va agafant força és la formació professional dual ocupacional que, com explica Carlos Pereira, responsable del Servei d’Empresa i Intermediació del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa, “és un certificat de professionalitat” que encara apropa més a l’alumnat a l’ofici que ha triat. L’acompanyament en el procés de formació està reforçat per una feina presencial a una empresa, com si l’alumne anés a classes.

“El certificat de professionalitat i es transforma en una formació a l’empresa, on es fa el 65% de la formació, mentre que el 35% restant es fa a l’aula”, assenyala Pereira, que agrega que “es fa un contracte, amb un sou i amb afiliació a la Seguretat Social des del primer dia, però a l’hora és una formació reglada”.
El responsable del Servei d’Empresa i Intermediació del Servei d’Ocupació diu que “nosaltres estem fent el d’atenció sociosanitària en institucions i a més, tres mòduls d’atenció sociosanitària a domicili”. En total, en acabar el curs, l’alumne “tindrà una titulació i tres mòduls de l’altra”, apunta.

Durant aquest temps, les persones que estan fent aquesta formació, estan cobrant un sou que paga l’empresa i, quan acaben, “tenen una titulació que els permet treballar en el sector, perquè sense titulació no podrien, i un any d’experiència professional”, assenyala Pereira.

“Ens coordinem amb l’empresa i fem un seguiment d’avaluació del seguiment a l’aula i del seguiment a l’empresa, tot i que es considera treball productiu”, detalla el responsable del Servei d’Ocupació de Foment de Terrassa. Entre els requisits es va començar amb un col·lectiu molt obert, quan era un programa pilot, però ara se centra en gent més jove.

Per un any

El contracte amb l’alumne és per un any i l’objectiu per a l’Ajuntament és que “s’obtingui la titulació, però també és important “la contractació” i es busca que la persona continuï amb aquesta empresa. L’any passat es van fer formacions a MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa. “El 70 o el 80% de les persones van acabar treballant allà”, diu.

Pereira afirma que els beneficis de seguir amb aquestes persones, després de passar l’any de contracte, fan que les empreses apostin per ells. “Ja coneixen la feina, saben com funciona l’empresa i ja et coneixen i òbviament, tens molta prioritat de continuar”, explica, i detalla que “hi ha molt índex de contractació posterior de l’any”. Comenta que, en aquest sentit, “nosaltres estem a sobre, però no ens cal, perquè siguin els primers contractats”. Si la persona ho fa bé, les dues parts se’n beneficien, subratlla.

Fins ara, s’han fet en atenció sociosanitària en institucions i en neteja hospitalària. Si hi ha empreses privades que els interessa aquest programa, nosaltres hi anem i els hi expliquem”, manifesta Pereira. Tota empresa que no trobi personal, perquè no està format o pels motius que siguin, la formació professional dual ocupacional “és ideal”, comenta.

“Aquí es fa una selecció personal per a persones que tinguin voluntat i compromís de treballar, i que els hi agradi aquesta feina”, assegura Pereira. Els alumnes són productius per a l’empresa i “és com recuperar la figura de l’aprenent, que el sector empresarial està reclamant tant, sobretot en sector d’indústries, on estan desapareixent vocacions”, declara el responsable del Servei d’Empresa i Intermediació del Servei d’Ocupació.

Hi ha dos sectors molt potents, en la formació professional, com són el sanitari i l’audiovisual, on es demana molt personal, especialment qualificat. “Estem en procés de recerca d’empresa, perquè coneguin aquesta possibilitat”, assenyala.

La formació ha de ser eficaç per a tothom

El gran objectiu de totes les parts implicades, Foment de Terrassa, les empreses participants i els alumnes, és que la formació sigui eficaç per a les dues bandes”, explica Carlos Pereira, responsable del Servei d’empresa i Intermediació del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa. El que guanya la persona és que es va formant i a més cobra un sou. Aquest sou, comenta Pereira, no té cap cost per a les empreses, ja que des de la seva entitat, es paga el sou. “L’objectiu també és anar ampliant possibilitats i que les empreses coneguin aquest programa. “Costa, perquè no ens coneixen i sembla que no pugui ser. El que volem és que l’empresa participi en tot moment”, assenyala Pereira.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: