Opcions atractives que demanen seny

Mitjans audiovisuals i xarxes socials. Dos temes que els pares han de saber afrontar amb tota naturalitat
Sergi Estapé
17 de febrer de 2022

És indiscutible el paper que juguen actualment en la vida dels joves els mitjans audiovisuals. El seu atractiu és indiscutible i el ventall d’opcions ha anat creixent amb el pas dels últims anys. Ara, l’oferta de la televisió a la carta, les sèries, els videojocs o les plataformes digitals va en augment i, tot plegat, suposa per a nens i joves un món d’entreteniment i informació ple d’opcions i possibilitats per a nens i joves. Cal, però, que les famílies sàpiguen acompanyar-los perquè facin un bon ús d’aquests mitjans.

És molt important que els pares fomentin i els eduquin en un consum responsable dels mitjans audiovisuals i s’han de mostrar inflexibles amb els continguts que poden ser nocius, com poden ser la violència o el sexisme. És vital que les famílies acompanyin als seus fills en la selecció dels programes o jocs segons els seus interessos i edat.

També podem qualificar de molt positiu el fet de poder comentar amb ells els programes que veuen o els jocs que acostumen a seguir. És clau, per part dels pares, que ajudin als nens o joves a desenvolupar un esperit crític amb els missatges que els mitjans transmeten.

Alguns consells són posar els aparells en espais comuns de la llar o planificar els moments adequats per veure el programa seleccionat o jugar a un videojoc triat i també és molt recomanable pactar un temps concret d’ús, segons la seva edat.

Telèfons mòbils

D’altra banda, l’altra opció que tenen els joves per seguir els mitjans audiovisuals esmentats són els telèfons mòbils. Actualment, l’edat mitjana del primer aparell d’aquestes característiques a Espanya és a onze anys. El 95% dels adolescents, entre els onze i els divuit anys, disposen d’un telèfon mòbil de la seva propietat, amb connexió a internet.

Des d’aquí, tenen accés a sèries, programes de televisió o videojocs. Moltes de les seves relacions es realitzen o interactuen a través d’aquests aparells, amb les xarxes socials com a punta de llança.

Segons s’apunta des d’UNICEF, el 98,5% dels adolescents han creat, com a mínim, un perfil a alguna de les xarxes socials que ofereix el mercat. Les dades de què disposa aquesta entitat també revelen que el 83,5% dels joves tenen perfils actius a tres o més xarxes. I dos de cada tres tenen més d’un perfil en una mateixa xarxa social, que utilitzen de manera selectiva, depenent de si es comuniquen amb la família o ho fan amb les seves amistats.

Quant a les xarxes socials més fetes servir pels joves, el 95% utilitza WhatsApp, el 91% YouTube, el 80% Instagram mentre que el 75% fa servir TikTok. Aquestes tres últimes contenen molta part audiovisual i es basen en gran part en la imatge. Si tenim en compte l’ús per gèneres, les noies acostumen a ser més consumidores de plataformes que estan més relacionades amb la imatge. Entre les adolescents, té més tirada TikTok, mentre que entre els nois, les favorites són YouTube i Twitch.

Per tal de combatre o apaivagar els efectes d’un excés d’hores amb les xarxes socials o amb els mitjans audiovisuals, és important que els pares conversin amb ells. Han de ser converses sobre els aspectes positius i negatius de les xarxes i un abús dels mitjans audiovisuals.

Mostrar interès

També és recomanable interessar-se per les seves activitats en la xarxa, per què fa, on ho fa o quin tipus de contingut consumeix. Els pares poden ser una clau en el procés del seu aprenentatge i poden servir com una mena de guies.

És crucial que el jove se senti comprès i acompanyat en aquest procés i, per tant, és aconsellable no jutjar. És millor explicar-li les conseqüències que pot tenir deixar-se arrossegar per les expectatives irreals que en moltes ocasions es troben a les xarxes. També s’ha d’intentar que els fills facin activitats que suposin interaccions fora del món de les xarxes.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: