Les nou aptituds que poden mantenir una relació beneficiosa

El concepte d’intel·ligències múltiples. En total són fins a nou les capacitats diferents que s’han definit
Sergi Estapé
10 de febrer de 2022

El concepte tradicional sobre la intel·ligència ha anat experimentant una sèrie de canvis durant el temps i, actualment, s’apunta que hi ha més d’un tipus d’intel·ligència. És el que s’anomenen com a intel·ligències múltiples. En total se n’han definit nou: intrapersonal, interpersonal, naturalista, musical, espaciovisual, cinesicocorporal, lingüística, logicomatemàtica i existencial, que es relacionen entre elles.

La intrapersonal suposa la capacitat que tenen els nostres fills per conèixer-se a ells mateixos, saber quines són les mateixes capacitats, quines són les habilitats i els límits i el fet de saber acceptar-se i autocontrolar-se. També denota la capacitat de ser conscients dels mateixos sentiments i emocions, expressar-los de manera correcta i saber com gestionar-los.

D’altra banda, la intel·ligència interpersonal és la capacitat que tenen els nens i les nenes per posar-se en la situació de l’altre, comprendre els seus sentiments i la seva manera de pensar. També és útil per saber relacionar-se i gestionar els conflictes d’una manera positiva, sempre tenint en compte els interessos dels altres i els d’un mateix.

Capacitat d’observar

En el cas de la intel·ligència naturalista, es refereix a la capacitat que tenen els infants d’observar i entendre el món natural. Molt similar pel que fa al seu concepte a la musical, que és la capacitat que tenen per aprendre formes musicals, per diferenciar sons, per seguir ritmes, per utilitzar diferents timbres de veu o per tocar instruments.

Si parlem de la intel·ligència espaciovisual, ens estem referint a la capacitat que poden tenir els nens i les nenes per percebre i expressar l’espai, la seva estructura i la seva organització. Quant a la cinesicocorporal, és la competència que els possibilita utilitzar el cos per expressar-se.

La intel·ligència lingüística fa referència a l’aptitud que tenen els nostres fills per fer ús de les paraules de manera correcta a l’hora de parlar o escriure, així com la capacitat que tenen per comprendre i explicar allò que han llegit o escoltat.

Pel que respecta a la logicomatemàtica, és la capacitat que tenen els infants per buscar solucions i resoldre problemes, fent servir els càlculs matemàtics, el pensament lògic, el raonament i les relacions abstractes. I, finalment, la intel·ligència existencial, que és la que permet fer-se preguntes sobre el món, l’existència dels éssers humans, la vida o la mort.

Quan naixem, disposem de totes aquestes intel·ligències, però el més habitual és que només en tinguem tres o quatre de més desenvolupades. És important conèixer les intel·ligències que desenvolupen en major mida els nostres fills. D’aquesta manera prendrem més consciència de les seves capacitats i els podrem acompanyar i orientar al llarg de tot el seu procés educatiu.

Encara que els infants ja hagin desenvolupat unes intel·ligències més que unes altres, cal incentivar cadascuna d’elles per tal de donar-li una educació completa. Aquesta educació més global, pot ajudar a reforçar aquelles competències que ja tenen més desplegades. Es pot aprendre un mateix coneixement des de cada una de les intel·ligències. 

Establir condicions

Si un nen o nena té més desplegada la intel·ligència musical, per exemple, es poden establir unes condicions i oportunitats perquè, a partir d’aquesta intel·ligència, pugui aprendre continguts diferents, com poden ser les taules de multiplicar o un tema de ciències naturals, a través d’aspectes musicals, com poden ser l’entonació o la repetició d’una cançó.

Estimulant les altres intel·ligències, també es contribueix a millorar l’autoestima dels infants. Tradicionalment, s’han valorat més les intel·ligències logicomatemàtica i lingüística, però avui en dia sabem que hi ha diferents formes d’entendre i representar el món, múltiples intel·ligències, totes elles importants per al desenvolupament dels fills.

Tot pot dependre de la mena d’activitats que es facin cada dia, la manera com les duen a terme i la facilitat per realitzar-les. Aquests punts seran un bon termòmetre per tal de saber fidelment en quina o quines intel·ligències és probable que destaquin els infants. Determinar-ho serveix per encarar molt millor les tasques que han de fer a la seva escola.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: