“La nostra unitat és un model que funciona”

Entrevista a la doctora Amaia Hervás, de la Unitat d’Hospitalització del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Sergi Estapé
16 de novembre de 2021

La Unitat d’Hospitalització del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), acaba de rebre la medalla de bronze en la categoria de Qualitat i Seguretat del pacient, en el marc de la 44a edició del World Hospital Congress. La doctora Amaia Hervás lidera aquesta unitat.

Què representa aquest premi per a la seva unitat?

És un premi molt important per a tot l’equip i tot el servei. És un reconeixement internacional en un dels congressos més considerables de desenvolupament de serveis i de gestió a nivell hospitalari. I és un premi dirigit a la innovació i a la qualitat. És un model que funciona i que ara ha tingut el seu reconeixement.

Quin tipus d’unitat és i què hi desenvolupen?

És l’única unitat d’aquest tipus que hi ha a Espanya. La família té una implicació molt rellevant i és part de tot el procés de l’hospitalització dels pacients i es pot quedar a dormir amb ells. Estan amb ells dins de la unitat i aprenen quina és la problemàtica i aprenen com abordar el problema.

Aquests són els objectius, implicar a la família?

Hi ha altres objectius. Com que molts han tingut diferents tractaments farmacològics, alguns associats a efectes secundaris, una línia d’investigació del nostre equip és la farmacogenètica. Es fan anàlisis farmacogenètiques, basats en quins marcadors biològics i genètics indiquen efectivitat de fàrmacs i minimització d’efectes secundaris. Així podem individualitzar el fàrmac, basat en aquests marcadors genètics d’efectivitat i disminució d’efectes secundaris i podem individualitzar el tractament.

Quins avantatges té la unitat?

És una unitat amb un equip multidisciplinari molt ampli, amb psiquiatres, psicòlegs, educadors socials, personal d’infermeria, monitors i mestres. Per tant, l’abordatge del problema és multidisciplinari i abordem la problemàtica d’afectació funcional des de molts tipus de disciplines.

Quanta gent ha passat per la unitat?

De moment, han passat 75 persones fins que vam fer l’avaluació.

Quin grau de millora dels pacients van detectant?

Pel que fa al motiu de l’ingrés, hi havia un cent per cent de millora. L’autisme és una cosa amb la qual es neix i amb la que es mor i tant el que és l’efectivitat pel que fa a la causa de l’ingrés i la satisfacció de la família, és molt alt.

Hi ha un seguiment posterior del pacient?

El temps mitjà d’ingrés a la unitat és de tres mesos i, després, en general, els retornem a l’àrea a on viuen.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: