Per a un nombre considerable d’infants, el curs que ve serà el d’iniciació a la vida escolar. No sempre és fàcil integrar-se als diversos aspectes que es trobaran a l’escola, després dels seus primers mesos o anys a casa. Rosa Pastor, mestra d’Educació Infantil amb una vasta experiència en aquest camp, assegura que “encetar una nova vivència a l’escola dels grans és tota una aventura i és un procés d’acollida i acompanyament a les famílies i als infants que comencen I3 on és important establir un primer contacte amb l’escola per conèixer els espais, les mestres i els companys i companyes”.
És evident que no tots els infants ho encaixen de la mateixa manera, perquè cadascun té les seves característiques. “Cada infant té el seu ritme i des de l’escola es vetlla perquè en els moments d’acollida es donin les condicions necessàries per a establir vincles afectius i perquè aquest procés sigui el màxim individualitzat possible”, manifesta Pastor.
La mestra terrassenca, amb referència a la primera vegada que els infants se separen dels pares, opina que “és rellevant que acompanyem a les famílies a viure aquest procés amb la màxima normalitat possible, en un ambient relaxat, de confiança i de respecte”. Afegeix que “si els adults parlem de l’escola amb naturalitat i amb afecte, transmetem aquesta confiança als infants i els proporcionem més seguretat”.
Un dels moments més emotius per als infants és el del comiat, que segons Pastor “ha de ser afectuós i transparent”. La docent recomana que l’infant “ha de veure marxar a la família tranquil·la i confiada. Les seves persones de referència marxen, però unes altres les acullen amb molt d’afecte”, assenyala.
Un dels punts a tenir molt en compte quan un infant inicia la seva primera experiència escolar és la de la relació amb els seus companys. “L’entorn escolar ofereix als nens i a les nenes la possibilitat d’establir relacions amb altres infants i de compartir emocions”, detalla Pastor. La docent egarenca assegura que “en aquesta edat més primerenca es produeixen moments fantàstics de relació a través del joc”, quan els alumnes comparteixen “mirades, somriures, alguns plors, creant vincles i fent les primeres amistats”. Una de les problemàtiques que poden aparèixer en infants que s’estrenen en el cicle escolar, a l’etapa infantil, especialment, és la manca d’integració. Segons subratlla Pastor, en referència a aquesta qüestió, “és important posar paraules a les emocions, ajudar-los a expressar allò que senten i no tenir pressa”. La mestra d’Educació Infantil insisteix que “cada infant és un món i necessita el seu propi temps per anar adquirint aquest procés de familiarització amb l’escola”.
També fa èmfasi en l’actitud per part dels familiars en vers els seus fills. “A vegades pot resultar difícil perquè els adults ens creem unes expectatives i no obtenim els resultats tan aviat com voldríem”. Davant d’aquesta possible situació, Pastor recomana fermament que “cal molta paciència i calma”. Està convençuda i la seva extensa experiència fa que afirmi que “tot passa i arriba el dia on tot flueix i se senten segurs, tant com a casa”.
Acompanyament
En l’àmbit de l’acompanyament escolar per part de les famílies, des del Departament d’Educació s’estableixen també una sèrie de consells per normalitzar la situació i evitar dificultats. Per exemple, es demana als pares tenir una bona comunicació amb l’escola actuant de manera coherent i coordinada.
També es recomana disposar d’un espai d’estudi a casa ben il·luminat, sense sorolls ni objectes que puguin distreure els fills.
A més, un altre dels consells que estableix l’administració és que els familiars ajudin als infants a marcar-se objectius i a planificar-se per aconseguir-los, amb una part d’exigència amb les seves possibilitats diàries. També es demana que els pares valorin l’esforç, la constància, la dedicació i el progrés dels fills en les tasques diàries.
Els pares han d’interessar-se per les seves relacions amb els companys de classe, amb els professors, amb els monitors de menjador i altre personal. Finalment, han de contribuir perquè els fills tinguin una actitud positiva a l’aula i davant dels aprenentatges, i també que reconeguin la tasca i l’autoritat dels mestres.