Hi ha tres aspectes a destacar dels llegums que els converteixen en un aliment a tenir molt present. D’entrada, són molt valuosos a nivell nutricional, i també són un producte força econòmic. El tercer vessant que fan que siguin molt interessants, és la seva versatilitat gastronòmica i que es poden presentar en multitud de possibilitats culinàries.
Productes d’aquesta família, com són les llenties, els cigrons, els pèsols, les mongetes seques o les faves formen un grup que s’adapta a qualsevol format i es poden trobar secs, frescos, cuits, en conserva, congelats i, en molts dels seus casos, en forma de derivats com poden ser farines, begudes o fermentats.
La seva composició nutricional aporta nutrients beneficiosos que contenen proteïnes, vitamines, fibra, antioxidants, minerals, hidrats de carboni, a la vegada que aporten poca quantitat o no n’aporten de nutrients que es recomana restringir, com és el cas de la sal, els sucres o els greixos saturats.
Riquesa en proteïnes
A causa de la seva riquesa en proteïnes, són uns substituts ideals de les carns. Pel fet de ser nutricionalment molt complets, les elaboracions culinàries a base de llegums poden ser plats únics idonis o segons plats, acompanyats de plats lleugers com poden ser amanides, sopes o cremes. A més, són també la font de proteïnes més econòmica que podem trobar.
Els llegums, també, no contenen gluten, per la qual cosa són un aliment totalment apte per a les persones que pateixen una malaltia celíaca. Igualment, per la seva composició molt rica en fibra, són també un gran aliment per a persones amb diabetis i amb excés de pes.
Hi ha infinites varietats de cada tipus de llegum, amb mides, textures i gustos diferents, que sovint estan lligades a territoris concrets. Per exemple, pel que fa a la llentia trobem varietats com la verdina, la pardina o la caviar. De la mongeta seca hi ha la pinta, la caparrona o l’arrossina i de cigró trobem el kabuli, el castellà o el lletós.