Triar escola és una decisió complicada. La preinscripció i les jornades de portes obertes ja són gairebé aquí i hi ha uns quants criteris d’experts que ajudaran a estalviar nervis i a esvair dubtes a les famílies. És per això que us els explicarem a continuació.
Abans, però, cal recalcar positivament que l’oferta educativa de Terrassa és molt àmplia i hi ha models d’escoles per a tots els gustos. Tant pel que fa a les concertades com les públiques, ja que cada centre disposa d’autonomia pedagògica per implementar el seu projecte dins del currículum que determina el departament d’Educació.
Per tant, cada escola de la ciutat aportarà el seu gra de sorra per construir el mural divers de l’educació a Terrassa. Al final, és qüestió de veure quin és el centre que s’adapta millor a les necessitats i als valors de cada família. I, sobretot, una vegada s’ha pres la decisió, confiar en les direccions escolars i en el professorat, que són qui veuen des de més a prop el progrés dels alumnes i saben com ajudar-los a evolucionar.
1. Reflexionar: quin model d’escola vull?
No totes les escoles enfoquen l’educació de la mateixa manera. Tal com hem comentat abans, hi ha diferents línies pedagògiques, idearis i valors. Per tant, el primer que han de fer les famílies és reflexionar sobre què creuen que és una bona educació i amb quines metodologies se senten més còmodes. Un dels factors que més valoren molts pares és l’atenció individualitzada de l’alumne: la capacitat del centre per atendre les necessitats de cada infant. Després, cal passar al següent pas!
2. Informació a l’abast: la web de l’escola
L’escola destacarà en el seu web aquells valors amb què vol sentir-se identificada. També hi voldrà plasmar els projectes de què estiguin més orgullosos, que formen part de la seva carta de presentació. Es troba molta informació d’interès en un web: la importància que dona el centre a algunes de les matèries, la comunicació que mantenen amb les famílies, l’equip docent, els horaris, les llengües que s’hi parlen, l’activitat de l’Associació de Famílies d’Alumnes…
Analitzar la pàgina servirà per anotar l’escola com una opció, per fer-hi una visita durant la jornada de portes obertes, o bé descartar-la.
3. L’experiència dels altres: és moment d’escoltar
Tenir a l’abast una bona xarxa de famílies amb alumnes ja escolaritzats és positiu de cara a la preinscripció, perquè són una font d’informació útil sobre diferents escoles. Per tant, ens poden explicar quins són els punts forts i quins els febles del centre o aportar-nos informació amb què no havíem comptat. Una altra font d’informació, no sempre tinguda en compte per les famílies, seran les mestres de les escoles bressol, ja que moltes coneixen perfectament l’entorn educatiu de la ciutat.
4. Ment oberta. I els prejudicis, ben lluny!
Ja hem preguntat al nostre entorn. Però no ens hem de quedar només amb una primera opinió: contrastem i escoltem diferents veus, ja que la visió d’un centre educatiu està completament vinculada a l’experiència personal, que pot ser molt bona, o no. I, sobretot, evitem els prejudicis i posem en dubte els rumors. A vegades les escoles en són víctimes des de fa molts anys i no sempre són certs.
5. Imprescindible: aprofita per visitar l’escola
No deixeu passar l’oportunitat de visitar l’escola durant la jornada de portes obertes. De fet, visiteu tants centres com pugueu, ja que aquells que potser no us han convençut fins ara, us sorprenen quan els veieu. A banda de mirar les instal·lacions, fixeu-vos en les parets, que il·lustren els projectes i el valor que donen als treballs dels alumnes. I pregunteu: per l’estabilitat de l’equip docent, pel nombre de places disponibles, per l’estil d’aprenentatge; pels programes i mètodes innovadors…
6. La decisió final, amb ajuda d’un quadre i una llista
Per decidir-se, pot ser molt útil elaborar un quadre i una llista amb pros i contres que contingui tota la informació que en els darrers dies s’ha anat recollint.