La gran alternativa per a la finalització del curs

Els campus o casals d’estiu. Quan acaben les classes i arriba l’estiu, s’obre un ventall de possibilitats perquè els infants puguin estar distrets
Sergi Estapé
29 de maig de 2023

No falta gaire temps perquè les escoles arribin al final del seu curs i, per tant, serà el moment per tancar les portes de manera parcial per tal d’anar configurant com serà el curs vinent i preparar el seu funcionament. S’obre, doncs, un període llarg en el qual els infants no tenen classe i, per la circumstància que molts pares han d’anar a treballar fins que tinguin vacances, hi ha la necessitat de trobar un substitutiu de la formació reglada de la resta de l’any.

Un campus o casal d’estiu no té per què ser, necessàriament, la continuació del curs, però sí que és un espai de temps on els infants poden combinar les estones de lleure amb altres aprenentatges.

Sovint, aquestes activitats extraescolars ja les han dut a terme durant la resta de l’any i, en molts dels casos, es busca un perfeccionament de qualsevol disciplina, sigui esportiva o d’una altra dimensió.

És cert que els esports ocupen una bona part de l’extensa oferta de què disposa la ciutat. Hi ha molts clubs i entitats que, en aquest període que abasta els dies finals de juny, fins a finals de juliol, posen sobre la taula diverses opcions per acollir a nens i nenes.

En el moment d’escollir, entren alguns factors que les famílies tenen molt en compte. N’hi ha que ja estan integrats a algun d’aquests clubs o entitats i opta per mantenir per a l’estiu el vincle que està establert la resta del curs.

Coneix l’entorn

Aquesta decisió, comporta diversos avantatges, com el fet que l’infant ja coneix l’entorn on estarà durant aquest tempo i, molt probablement, coneix a molts dels altres companys que també formaran part d’aquest casal o campus d’estiu concret.

Les famílies, a la vegada, també saben de primera mà les característiques del club o entitat, ja que el coneixen sobradament d’anteriors experiències o de recents, i la seva confiança és plena, perquè els mètodes de treball i les formes de desenvolupar les activitats ja els hi són prou conegudes i, a més, casen amb les seves inclinacions o filosofia de vida.

Tampoc és una mala idea fer un gir i portar els infants a una activitat completament nova i a un club o entitat diferent de què estan acostumats. Aquesta tria permet fer noves coneixences en tots els nivells, de companys, d’instal·lacions i de formes de fer com a club o entitat.

Buscar un entorn natural, que s’allunyi de la rutina de la resta de l’any també és un aspecte que cal tenir molt present. Durant el curs escolar, els nens i nenes estan moltes hores a les aules i només surten a l’aire lliure per activitats molt concretes. En els campus o casals d’estiu, la cosa és diametralment oposada. 

Les activitats, en la seva immensa majoria, i especialment amb referència a les estades esportives, es fan en espais oberts, moltes vegades en contacte directe amb la natura, i això resulta molt beneficiós per als infants.

Com es deia al principi, un casal o campus d’estiu pot representar una prolongació d’alguna de les activitats extraescolars que s’han fet durant el curs. Ara, però, i especialment si són activitats esportives, es pot gaudir més perquè es poden dur a terme amb temperatures més agradables i no amb fred com passa la major part de l’any.

Cal, això sí, estar vigilants i evitar un contacte excessiu amb el sol. Per això, els responsables d’aquests casals o campus d’estiu, estan atents a les recomanacions diverses per evitar problemes, com una constant hidratació i la protecció solar com a un dels trets més importants.

Funcions educatives

També s’han de ressaltar les funcions educatives, que també n’hi ha i amb generositat. Aquest tram de la temporada, no només serà un període per a l’esport o el lleure i els monitors, que estan formats degudament, també exerciran, quan calgui, les tasques d’educadors. No es tracta que tot sigui esbarjo, que té la seva rellevància en aquests espais, sinó que també és considerable la part educativa de tot plegat.

Els casals o campus d’estiu promouen una sèrie de valors que acostumen a ser un complement de tot allò que van aprenent els infants la resta de l’any. Per exemple, la companyonia entre els assistents. També es fomenta la participació, la responsabilitat, la confiança i, en molts dels casos, la creativitat.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: