La resistència als antibiòtics pot ser la primera causa de mortalitat d’aquí poc més de quinze anys, alerten des del sector farmacèutic, que demana posar fre a una de les pràctiques habituals dels usuaris, com és el mal ús d’aquests medicaments. El Pla de Salut 2021-2025 de Catalunya contempla nou punts, entre els quals es troba la resistència als antibiòtics i destaca un dels projectes inclosos, reforçar el Programa d’educació sanitària per al bon ús dels medicaments (PESBUM) a la farmàcia comunitària.
Els Col·legis farmacèutics del territori català vetllen per conscienciar a la població sobre la importància de fer un ús racional dels antibiòtics i, amb això, superar les resistències. Segons el projecte SAFE (Superbug Awareness for Education), un pla internacional que es va posar en marxa el gener del 2020 per treballar en l’àmbit de la resistència als antimicrobians, considera que l’any 2050 és quan aquest problema es converteixi en la primera causa de mortalitat al planeta.
S’estableixen, des d’aquest projecte, una sèrie de recomanacions que poden ser importants de cara a evitar o minimitzar aquest context en el futur. Per exemple, es demana que la gent es renti les mans durant 40 segons amb sabó i freqüentment, saber que els antibiòtics només s’han de prendre amb recepta mèdica i, sobretot, prendre consciència que aquests medicaments no actuen contra els virus, sinó que ho fan contra els bacteris.
Deixar-lo a mitges
Tampoc és aconsellable deixar el tractament a mitges, ja que afavoreix l’aparició de bacteris resistents i també es destaca la importància de portar els antibiòtics que han sobrat al punt SIGRE de les farmàcies.
En cas de dubtes, la principal recomanació és consultar amb professionals del sector. No s’ha de fer cas de tot el que es publica a les xarxes socials. Un mal ús dels antibiòtics pot provocar que deixin de ser eficaços i que les infeccions bacterianes no tinguin tractament.