A principis d’aquest mes de juny es va celebrar el Dia Mundial de la Fertilitat.
Almenys un 15% de les persones, en algun moment de la seva vida, han de fer front a problemes reproductius, amb tots que sovint això pot comportar pel que fa als sentiments. El doctor Francesc Fàbregues, especialista en Ginecologia i Obstetrícia, i en reproducció assistida, i que visita a Àptima Centre Clínic Sant Cugat del Vallès, comenta que hi ha tres factors fonamentals en la fertilitat d’una parella.
“L’ovulació femenina, la permeabilitat tubàrica i el nombre, la mobilitat i la morfologia espermàtica. L’alteració de cadascun d’ells per si mateix podria explicar un trastorn de la fertilitat”, assegura. Fàbregues, sobre si l’edat és un condicionant, assenyala que, en el cas de la dona, “l’edat condiciona de manera clara la fertilitat espontània i també en el context de la reproducció assistida” mentre que, en l’home, “tot i que no té un impacte clar en la seva fertilitat espontània sí que sembla que podria afectar l’èxit de les tècniques de reproducció assistida”.
L’especialista en aquesta matèria afegeix, respecte a si la manca de fertilitat es pot revertir, que “les tècniques de reproducció assistida representen una eina fonamental per al tractament de les parelles amb problemes de fertilitat, però en moltes ocasions tractem parelles en què no s’ha trobat una causa clara que n’expliqui el problema”, cosa que fa que “assistim a la seva fertilitat sense diagnòstic”, apunta. És rellevant aclarir les diferències entre l’esterilitat o subfertilitat i la infertilitat.
L’especialista en Ginecologia i Obstetrícia, manifesta que “es considera esterilitat a la dificultat per aconseguir una gestació i infertilitat a la dificultat per aconseguir embarassos que arribin a terme, és a dir, aquelles parelles amb avortaments de repetició”. I afirma que el terme subfertilitat “s’aplicaria a aquelles parelles amb una fertilitat espontània inferior a la normal i que, per tant, implicaria més temps a assolir una gestació”. Agrega que a l’escenari reproductiu actual la subfertilitat lligada a l’edat de la dona és un problema amb una gran prevalença”.
Fàbregues fa referència a les tècniques de reproducció humana assistida més freqüents, les que demanen la utilització de mitjans tècnics de laboratori, i explica que “les més utilitzades són les inseminacions artificials i la fecundació in vitro”. El metge d’Aptima a Sant Cugat afirma que “gràcies als avenços obtinguts amb la fecundació in vitro s’han pogut aplicar aquestes tècniques en contextos que van més enllà de la mateixa esterilitat de parella”.
Acompanyat de trastorns
Un problema de fertilitat en les parelles, recorda, “sovint va acompanyat de trastorns psicològics que de vegades requereixen suport per part d’especialistes en la matèria”. A més, “la incertesa davant de la manca d’un diagnòstic, la dificultat d’afrontar un resultat negatiu de les tècniques i moltes vegades la manca d’un accés fàcil a una atenció especialitzada provoquen situacions límit complicades d’afrontar”, diu.
Hi ha més dones o més homes amb problemes de fertilitat? L’especialista respon que “en realitat a la majoria de parelles amb problemes de fertilitat les causes són compartides”. A la pràctica clínica hi ha poques parelles amb un problema prou important que justifiqui una fertilitat espontània nul·la i el més freqüent és trobar-nos amb subfertilitats de caràcter fluctuant que comporten un retard significatiu a aconseguir un embaràs. Això fa que les peticions en tècniques de reproducció assistida vagin en augment, conclou.
“A la majoria de les parelles amb problemes de fertilitat les causes són compartides”, apunta Fàbregues
Una disminució dels paràmetres seminals
El doctor Francesc Fàbregues, especialista en Ginecologia i Obstetrícia, sobre les causes de la manca de fertilitat en els homes, detalla que “gran quantitat d’estudis han demostrat una disminució significativa dels paràmetres seminals a la població masculina en general i s’ha relacionat amb tòxics ambientals i alimentaris presents a països desenvolupats”. Afegeix que “aquest deteriorament seminal juntament amb aspectes conjunturals que fan que la dona accedeixi a la maternitat en edats avançades porten a un escenari de subfertilitat cada cop més prevalent al nostre entorn”. No són irreversibles, diu, i de fet, manifesta que “moltes vegades observem millores significatives en paràmetres seminals amb canvis en l’estil de vida, com ara evitar tòxics com el tabac i l’alcohol, dieta mediterrània i altres”.