Les cases passives estan acaparant terreny en els gustos de les persones que es decanten per construir el seu habitatge. Es basa en el disseny Passivhaus, concepte importat d’Alemanya. “Entenem per casa passiva la que aconsegueix generar un ambient interior confortable, minimitzant el consum energètic actiu, és a dir, mitjançant l’ús de recursos naturals com el sol o la ventilació natural”, expliquen des de l’empresa del sector, Ecopasiva, amb seu a Castellbisbal.
La seva coordinadora del departament de projectes, Rita Pérez, l’arquitecta Adriana Jiménez i la seva coordinadora del departament de màrqueting, Laia Riera, afegeixen que aquesta classe de construcció “és capaç de mantenir uns nivells d’estabilitat tèrmica i confort idonis, simplement aprofitant les condicions climàtiques del lloc on està situada”.
És rellevant, comenten, “utilitzar l’arquitectura bioclimàtica a favor nostre”, amb el repte de buscar que els sistemes constructius i acabats “ens ajudin a obtenir una temperatura i humitat interior el més agradable possible la major part de l’any”.
Els cinc punts del sistema de construcció Passivhaus són “un bon aïllament tèrmic, una hermeticitat total de l’edifici, l’eliminació de ponts tèrmics, l’ús de portes i finestres de gran qualitat i comptar amb una ventilació mecànica de recuperació de calor”, asseguren les especialistes d’Ecopasiva.
Estalvi energètic
L’estalvi energètic és un dels avantatges més evidents d’una casa passiva. Viure en una construcció d’aquestes característiques permet consumir “entre un 90% menys d’energia, en comparació amb una casa ja construïda, i un 75% menys que una casa d’obra nova”, comenten. És un model constructiu que repercuteix positivament tant en l’economia familiar com en la protecció del medi ambient, agreguen des d’aquesta empresa de Castellbisbal.
Altres rèdits que són interessants per als compradors, en aquest sentit, són que “la seva enorme capacitat d’aïllament i les mínimes pèrdues de calor, eviten els canvis bruscos de temperatura i augmenten el confort en el seu interior”, apunten les professionals d’Ecopasiva.
D’aquesta manera, recorden, no és necessària la climatització assistida, com pot ser la calefacció o l’aire condicionat, factor que promou que “l’exigència d’energia pot ser compensada amb energies renovables per a proveir-les”. Aquest tipus de construcció, doncs, “optimitza tota la calor provinent de la radiació solar que entra per les finestres”, diuen.
Un altre benefici a destacar és el seu aïllament acústic, que és força elevat respecte a un habitatge convencional. “El fet de tenir finestres amb major aïllament tèrmic i murs ben aïllats i estancs, redueixen la demanda energètica de climatització, i milloren l’aïllament acústic provinent de l’exterior”, asseguren. En definitiva, s’assoleix un augment del nivell d’habitabilitat de l’habitatge i s’aconsegueix també un benestar interior.
És natural que els possibles clients es preguntin si una d’aquestes cases passives és molt més costosa que les que estan fabricades de manera convencional. Sobre aquesta qüestió, les especialistes d’Ecopasiva detallen que “la construcció de cases passives és més meticulosa que la d’una casa tradicional, perquè es construeixen pensant en l’estalvi d’energia futur”.
Assenyalen, tanmateix, que “la diferència de preu entre una casa tradicional i una casa passiva certificada no és tanta”, i expliquen que hi ha una gran diferència quan l’habitatge en qüestió ja està acabat i tot entra en funcionament, i és que “la casa passiva s’amortitza abans, gràcies a la reducció de despesa energètica”.
A més de les xifres d’estalvi energètic ja mencionades anteriorment, insisteixen que aquestes llars “proporcionen major salubritat en l’aire de l’habitatge”, i per aquests motius creuen que “val la pena invertir més diners en la construcció de cases passives”.
Increment de demanda
La demanda d’aquesta classe de construccions, subratllen les especialistes de l’empresa amb seu a Castellbisbal, està experimentant un increment notable. “La crisi climàtica i els alts preus de l’electricitat en els últims anys estan afavorint la construcció d’habitatges eficients”, manifesten.
A més, des d’Ecopasiva recorden que “el sistema de cases passives busca l’estalvi d’energia” i també aposten per “atenuar la petjada de carboni”, en comparació a una altra mena de construccions.
Revelen que estan notant que “l’interès dels nostres clients ha crescut per replantejar-se els seus habitatges i buscar alternatives amb dues prioritats, el baix consum energètic i un reduït temps de construcció”. De fet, aquest és el compromís que s’ha marcat Ecopasiva, que no és cap altra que “desenvolupar cases eficients, sostenibles i de qualitat” per complir amb els seus estàndards.
A l’hora de tractar sobre les cases passives i saber de primera mà algunes de les seves característiques principals i els factors que les designen com a molt beneficioses, és important saber de quins materials es poden construir. A Ecopasiva, empresa de Castellbisbal especialitzada, entre altres construccions, en aquesta classe de llars, declaren que edificar aquest tipus d’habitatges “implica la utilització de matèria primera o materials nobles i d’origen natural amb una baixa petjada de carboni i que contribueixin a reduir l’impacte negatiu en el medi ambient i que no resultin nocius per a la salut”.
Rita Pérez, coordinadora del departament de projectes, Adriana Jiménez, arquitecta, i Laia Riera, coordinadora del departament de màrqueting d’aquesta empresa, afirmen que “l’ús de la fusta com a material de construcció sol ser l’opció més emprada, a causa dels seus diversos avantatges”. Recorden que aquest material, a més de natural i sostenible “és higroscòpic, ja que regula la humitat de manera natural i resulta un excel·lent aïllant”.
A Ecopasiva, assenyalen, utilitzen “fustes certificades d’alta qualitat”, que ofereixen una sèrie de beneficis molt importants, com la resistència en la totalitat de la construcció com a murs de càrrega, envans interiors, cobertes, forjats, pilars i altres, que en conjunt amb aïllaments d’alta qualitat garanteixen el confort de l’habitatge i propicien un baix consum de l’energia.
Altres detalls
Cal tenir en compte altres detalls, a part dels materials, com el fet que la construcció compti amb unes portes i finestres de qualitat, amb triple aïllament per tal d’ evitar les fugides de calor a l’exterior i l’entrada de l’aire calent a l’estiu. A més, té rellevància eliminar els ponts tèrmics per impedir la transmissió a l’exterior de temperatura a través dels materials de construcció, marcs de finestres o de portes.
Passivhaus és un estàndard d’eficiència energètica en edificis, que s’obté de manera voluntària i permet en alguns casos avantatges fiscals i un gran estalvi energètic. El terme Passivhaus prové de l’alemany i la seva traducció seria, literalment, “casa passiva”. A Alemanya està ubicat l’Institut Passivhaus.