La presència de la fusta en diverses modalitats d’edificis, es va imposant. No és una presència testimonial ni forma part de detalls concrets de les construccions. Són habitatges completament dissenyats amb aquest material com a principal element. Són edificis sostenibles, on l’estalvi d’energia es podria dir que és la seva principal i més beneficiosa característica.
A RGA Arquitectes, empresa de Terrassa que lideren Barto Busom i Xavi Ruscalleda, ja van treballar amb fusta l’any 2011 en un edifici de l’Ajuntament de Barcelona. “Pel sistema constructiu en un edifici patrimonial modernista, ens va semblar que la construcció més lleugera i menys agressiva amb l’entorn, era la fusta, més que en formigó”, recorda Busom.
El projecte va triomfar tot i les reticències inicials administratives i allò els va permetre mantenir contacte amb moltes empreses de construcció en fusta. “Ens vam adonar que era una construcció als antípodes de la tradicional”, comenta i, des de llavors han construït uns vuit habitatges de fusta, estan fent un edifici gran a nivell d’oficines per a EcoEquip a Terrassa, tres escoles i treballen en un projecte per a una comissaria de Mossos d’Esquadra.
Ja no conceben projectes que no siguin amb fusta i “tot el que proposem i és amb fusta”, assegura Ruscalleda. Es presenten als concursos públics amb projectes de fusta i, si bé fa uns anys les administracions no ho veien clar, ara “’estan apuntant al carro” perquè veuen que es tracta d’una construcció “viable, factible, sostenible i ràpida i estan apostant molt per això”, diu Ruscalleda.
“El confort d’una casa de fusta és diferent, l’olor, el clima, el so, costa explicar-ho i és un edifici que l’has de saber fer funcionar”, detalla Busom, que complementa que “una casa de formigó convencional té uns paràmetres de clima i d’energia molt diferents i una casa de fusta és com si vas a la muntanya i treballa amb moltes capes i has de fer que cada capa estigui ben executada”.
No cal un manual
En aquest sentit, conta que no cal tenir un manual per viure a una casa de fusta, però “has de saber que l’estiu el sol no ha d’entrar perquè no s’escalfi perquè la poca pèrdua de temperatura que té l’edifici, si s’escalfa a l’estiu, després no hi ha que ho refredi, cosa que a l’hivern et va molt bé”, diu.
La millor fusta per construir és el pi i l’avet. Ruscalleda recorda que aquesta fusta no s’obté “d’anar al Montseny a tallar arbres” i que provenen de plantacions que ja estan pensades per això, per produir fusta i que estan controlades a escala europea. “En comptes de ser un camp d’enciams, és d’arbrers, es planten, creixen, es tallen i es tornen a replantar”, comenta. A més, en tot aquest procés de creixement, subratlla, “aquest arbre està consumint CO2 i aporta oxigen a l’aire i això és molt interessant”.
A poc a poc, sembla que és una tendència que va creixent, tot i que aquí, la tradició és contrària a altres països i “sembla que el totxo està més implantat”, però Ruscalleda explica que “als Estats Units i a la part nord d’Europa” la fusta es va instaurant.
El cost de l’energia va creixent i “la gent es va donant compta que escalfar o refredar una casa pot arribar a ser molt car, i prefereixen invertir en un habitatge més eficient, no només sostenible en la seva construcció, sinó que, durant l’any, el consum sigui el menor possible”, observa Ruscalleda, que apunta que “hi ha clients que ens ho diuen, que han passat tot l’hivern sense engegar la calefacció”.
Quan inverteixes en una casa, que per ser de fusta no vol dir que sigui més barata, “sinó que tecnològicament és millor”, amb aquest estalvi de consum s’hi guanya molt i, a més, els materials són ecològics i naturals, el que repercuteix també en la salut.
En l’actualitat, a Europa, s’estan edificant construccions “estrictament” de fusta fins a un màxim entre deu i onze plantes, informa Busom. “Hem aconseguit canviat el paradigma que semblava que amb fusta només es podien construir les cases i ara està anant als equipaments públics”, diu Ruscalleda.
“No podem dir si és el futur, però en la construcció és un dels futurs clars i agafarà un paper importantíssim perquè n’hi ha molta en el planeta i és un material que provoca molt poca energia per construir”, manifesta Busom. Ruscalleda afegeix que “la construcció amb fusta és molt ràpida” i un dels reptes és adaptar als operaris a aquesta nova tendència, que necessiten un grau de professionalitat concret.