Tot i que el cafè en càpsula va revolucionar el mercat fa uns anys, en els últims temps, la venda de cafè com abans ha revifat i va adquirint cada vegada més protagonisme. A més, establiments dedicats al sector de la restauració també es dediquen a oferir aquest servei als seus clients, que busquen una qualitat que altres opcions no tenen
Es pot dir que el cafè i el seu consum va lligat estretament a una gran part de la història de l’ésser humà. D’aquest producte hi ha múltiples varietats i és una beguda per a totes les hores del dia, tot i que, especialment, després de menjar o combinant-lo en aquests moments, és quan s’acostuma a consumir més. En les últimes dècades, el cafè presentat en càpsules va agafar el timó comercial, però, en els darrers temps, la seva venda en gra per al posterior consum, s’ha incrementat. És una evidència.
Als establiments dedicats enterament a la comercialització del cafè, en gra o molt, s’hi ha afegit també negocis dedicats a la restauració, que han incorporat a la seva oferta la venda d’aquests productes. L’Albert Vélez, propietari de la cafeteria Origen, situada en el Mercat de la Independència n’és un d’ells i explica que “en uns mesos cap aquí hi ha hagut un canvi important. La gent té ganes de tenir aquestes màquines superautomàtiques. Suposo que les marques també s’han adonat que era l’única manera de competir una mica contra la càpsula”.
Un dels motius, entre altres, pot ser el que diu que li comenta la gent, que “de la càpsula, per tema ecològic o per tema preu o el que sigui, n’estan una mica cansats”. Martín Sánchez, propietari de Baristés, cafeteria que torra cafè, situada a la plaça del Progrés, recorda que “partint de la base que el cafè és una de les begudes més consumides en el món i que cotitza a la borsa, el seu increment, en els últims anys, s’ha notat considerablement”.
Més exigent
Sobre aquest augment de la clientela que vol cafè en gra o molt, Sánchez assenyala que “per sort estem notant un increment important en el consum” i ho atribueix a què “el consumidor s’està tornant més exigent i ja no busca una tassa de cafè per despertar-se o aguantar el dia, cerca una experiència”. A Baristés, comenta, ofereixen “cafè d’especialitat, que no és el mateix que cafè d’origen” i opina que “el fet d’obrir-se al món digital, crear la pàgina web i impulsar les xarxes socials”, també ha ajudat.
“Disposem de quatre cafès en gra de varietat que solem tenir recurrentment i un cafè al mes adquirit de microlots exclusius que es poden comprar i gaudir-los a casa, a més d’oferir el consum en el nostre local”, detalla. Sánchez afegeix que “el cafè en gra d’especialitat que oferim compta amb pontatges superiors a 83 punts”. A l’Origen, Vélez ofereix sis cafès. “Tot és 100% aràbic i és un torrat mitjà. Tenim Orígens, de Costa Rica, de Colòmbia i d’Etiòpia i després tenim dos Blends, que seria una barreja de tres cafès, i el descafeïnat”, subratlla.
Quin perfil de clients són els que reclamen aquesta manera de comprar i consumir el cafè? Vélez, des de l’Origen, afirma que “hi ha una mica de tot”, encara que agrega que nota que “cada cop més gent jove, que per les xarxes socials o perquè el missatge del cafè d’especialitat arriba a més gent, s’interessen per diferents orígens, els agrada estar a coses diferents, busquen, compren a diferents llocs, i estem contents”.
Sánchez, per la seva banda, comenta que “el perfil és molt variat, però hi ha un notable creixement del consum de cafè de qualitat entre els joves, la qual cosa ens fa pensar que en un futur pròxim, el creixement del cafè d’especialitat augmentarà fins i tot més”.
És molt millor que el cafè en càpsules? El propietari de la cafeteria Origen, personalment, opina que sí, però sosté que no és partidari i “no m’agrada donar lliçons ni dir què és el millor” i el que es tracta és “d’oferir que la gent provi i, al final, és cadascú el que ha de consumir, el que ha de comprar i gaudir-ho, perquè al final és un moment de plaer per la persona”..
La formació constant
Aquesta aposta dels establiments per oferir aquest cafè a la venda i, a més, tenint en compte que es dediquen a l’hostaleria, també l’ofereixen per degustar, fa que hagin d’estar formant-se periòdicament. “Sens dubte, és imprescindible continuar evolucionant, formant-se i estar a l’última en mètodes de preparació per a continuar oferint el millor producte”, manifesta Sánchez, des de Baristés. Vélez diu que la formació és “constant” i, de fet, tots dos han passat per la recent edició del Coffee Fest a Madrid.
“Fa uns anys no sabia quin recorregut podia tenir això, i ara sí que sembla que ja és una cosa que anirà a més perquè, clarament la gent ho exigirà. Cada cop es buscarà més el cafè així una mica especialitzat, que la gent ho sàpiga treballar i el consumidor ho demanarà cada cop més”, finalitza Vélez.