Condicionats en gran part pel canvi climàtic, en els últims temps es tenen en compte alguns factors a l’hora de dissenyar els jardins. L’aposta perquè siguin sostenibles és molt evident i els professionals estan treballant en aquest sentit, centrant-se en molt bona part en jardins on es redueixin alguns dels elements rellevants que poden començar a escassejar. Es tracta de canviar de mentalitat respecte al model de jardí tradicional.
Enric Munill, tècnic especialista en jardineria comenta que, amb aquest afany per conservar el medi ambient, el principal objectiu en els jardins que es dissenyen en l’actualitat és que siguin de “baix consum hídric”. Per tal d’aconseguir-ho, ens explica que s’han de seguir alguns passos. “Cal una correcta elecció, tant de planta com d’arbrat autòcton, que s’adaptin bé a la zona i s’han d’aportar substrats indicats per tal d’assolir una major retenció de l’aigua”, assegura.
A més, afegeix que és convenient “reduir o inclús evitar, fer zones de gespa. I en tot cas substituir-les per grames que toleren millor els mesos de més sequera, a la vegada que són més resistents a les possibles plagues i malalties”. Una altra premissa a aplicar per assolir els objectius són “prescindir de regs per aspersió i substituir-los per sistema de degoteig”, que pot fer que s’arribi a reduir més de la meitat el consum d’aigua d’un jardí.
Materials decoratius
Munill també recomana “crear zones de jardí amb materials decoratius com graves que en trobem de diferents colors i mides” i tenir espais amb triturat vegetal, que faran dues funcions, “una decorativa i una altra i més important que és la de mantenir una certa humitat al sòl, reduint encara més el consum d’aigua”, diu.
El tècnic especialista en jardins de Jardins Munill Aróztegui treballa amb jardins sostenibles. “Sabem que la natura és canviant, i no ens queda una altra que alinear-nos amb ella a l’hora de crear nous espais verds”, assenyala. També apunta que “hem d’entendre que el concepte sostenible en un jardí comença per tenir un sòl viu, on els microorganismes puguin desenvolupar la seva feina, que a la vegada servirà per a un desenvolupament idoni per les plantes, i aquestes per als insectes”.
Munill recorda que “no som país de gespes i hem de plantar plantes que no requereixin una necessitat hídrica que no podem complir. Necessitem jardins que només requereixin el mínim manteniment possible, anul·lar tractaments químics i potenciar la biodiversitat”.
Jardins personalitzats
En el moment de dissenyar com ha de confeccionar-se un jardí, un dels factors és la seva grandària. Munill manifesta que “la mida del jardí, evidentment, és un condicionant a l’hora de fer el disseny”, però ens avisa que “hi ha una sèrie de factors tant o més importants a tenir en compte, com ara si hi haurà infants, si hi ha animals de companyia, la seva ubicació, l’orientació, les hores de sol, o la intimitat visual respecte al veïnat”. Tot plegat, diu, “ens porta a enfocar un tipus de jardí personalitzat i diferent en cada cas”.
Quant a quins són els elements més rellevants en un jardí, el tècnic especialista de jardineria ens aporta que “hem de tenir en compte que un jardí és per millorar la nostra qualitat de vida i, per tant, els protagonistes han de ser les plantes i els arbres”. Llavors, toca escollir quines varietats “són les més indicades per a la formació de parterres, tot creant espais tant d’ombra com de sol, de flor i de verd, d’arbres caducs i de perennes”, afirma.
En definitiva, es tracta de crear “un espai viu, on cada estació de l’any ens proporcioni diferents colors, formes i fullatges”. Munill, tanmateix, opina que “les imatges de jardins que es poden veure a través d’internet, no acaben d’ajudar al client a l’hora de decidir segons què”. Admet que és normal que “quan un client vol fer de nou o modificar un jardí, li sorgeixin dubtes”.
És quan toca assessorar el més convenient. “Ens hem de cenyir als condicionants com el clima on estem, el consum d’aigua i el manteniment que aquest comportarà en un futur immediat”, assevera. Considera que és important que el professional “transmeti la importància que té un jardí en l’habitatge” i remarca la seva importància també com a estança. “Només cal fer memòria i recordar l’última pandèmia”, indica.
La jardineria interior, una possibilitat interessant
“Moltes vegades relacionem la jardineria a espais grans i lluny del nostre abast, però tenim moltes maneres de gaudir-ne” assegura Enric Munill, de Jardins Munill Aróztegui. Recorda que “les plantes creen aire net i, com més en tinguem al nostre entorn, millor”. Apunta que “passem molta estona en espais interiors, amb llum artificial i amb poc contacte amb el món natural i està demostrat les oficines amb plantes verdes, augmenten la productivitat i el benestar dels treballadors”. Recomana “folrar parets amb jardins verticals o amb testos ben distribuïts”, que ajuden a un entorn interior “més positiu i augmentem la sensació de confort”.