Aquest procés biològic de la dona marca el final dels cicles menstruals i representa el moment en què hi ha un cessament de la funció ovàrica i una disminució en la producció d’hormones com l’estrogen i la progesterona. No és una malaltia i la simptomatologia és diversa
El pròxim 18 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Menopausa. La doctora Laura Codina, especialista en Ginecologia i Obstetrícia i que visita a Àptima Centre Clínic Sabadell, comenta que és “un procés biològic de la dona que marca el final dels seus cicles menstruals, i sol aparèixer entre els 45 i els 55 anys” i la defineix com “el moment en què han passat 12 mesos sense menstruació, perquè és en aquest moment quan hi ha un cessament de la funció ovàrica i una disminució en la producció d’hormones com l’estrogen i la progesterona”
Alguns dels seus símptomes, però, encara que alguns símptomes poden aparèixer abans de la franja d’edat esmentada, “en el que es coneix com a perimenopausa”. L’especialista explica que “si es produeix abans dels 40 anys, parlem de menopausa precoç i per les conseqüències que pot tenir en la salut futura, necessita seguiment per part dels professionals de la salut i, sovint, tractament mèdic”. Codina afegeix que “la perimenopausa és una etapa de transició que pot començar anys abans de la seva arribada i que en algunes dones s’acompanya d’irregularitats menstruals i símptomes” com els propis d’aquesta afectació.
L’especialista en Ginecologia i Obstetrícia recalca la importància d’insistir que la menopausa “no és una malaltia”, però sí que és “una etapa on poden aparèixer alguns símptomes, que seran diferents i en diferent intensitat segons la dona”. Codina remarca també que “hi haurà pacients que estaran pràcticament asimptomàtiques, algunes que tindran una simptomatologia molt exacerbada i d’altres que, tot i les manifestacions clíniques, podran portar una qualitat de vida més o menys acceptable”.
Manifestacions freqüents
Entre les manifestacions més freqüents destaca “les sufocacions, que són les sensacions sobtades de calor, sovint acompanyades de sudoració; les suors nocturnes amb episodis de sudoració intensa que poden interrompre el son i, per tant, provocar dificultat en dormir o insomni; les irregularitats menstruals que impliquen canvis en la freqüència i la durada del cicle menstrual abans de la menopausa completa; la sequedat vaginal amb una disminució de la lubricació vaginal que pot causar molèsties durant les relacions sexuals; els canvis d’humor amb augment de l’ansietat, la irritabilitat o els canvis en l’estat d’ànim; les dificultats de concentració per problemes amb la memòria o l’atenció; i l’augment de pes amb canvis en la distribució del greix corporal”.
Quant a les recomanacions per part de les persones especialitzades en la menopausa, Codina assenyala que “afrontar-la de manera més suportable implica adoptar un enfocament integral que inclogui canvis en l’estil de vida i, en alguns casos concrets, fins i tot tractaments mèdics”. A part de mantenir revisions mèdiques regulars per monitorar la salut general i abordar qualsevol preocupació, aconsella “una alimentació equilibrada, la realització d’exercici regular amb activitat física moderada, establir una rutina de son, creant un ambient propici per dormir, compartir les experiències amb amistats , familiars o grups de suport social i estar ben informades d’aquesta etapa”.
La ginecòloga d’Àptima Centre Clínic Sabadell, a més, proposa que s’han de tenir “certs hàbits d’higiene per controlar els canvis físics i millorar el benestar general”. En aquest sentit, Codina detalla que “en aquesta etapa la pell i els cabells poden tornar-se més eixuts, i és important mantenir una bona hidratació. Cal establir una rutina de bany regular, utilitzant sabons, xampús i hidratants diàriament adequats a cada tipus de pell o fer servir productes suaus i sense fragància per a la higiene genital ajudarà a prevenir irritacions, especialment si hi ha sequedat vaginal”. I s’aconsella l’ús de roba adequada optant per peces de cotó i de teixits transpirables.